Správa železnic kupuje testy na Covid-19 od dodavatele stejnokrojů. Dráž, než je pořizují České dráhy

Provádění antigenního testu. Foto: Nemocnice HořoviceProvádění antigenního testu. Foto: Nemocnice Hořovice

ČD Cargo za testy platí o třetinu méně než větší Správa železnic.

Největší organizace na české železnici nakupuje antigenní testy dráž než například České dráhy nebo ČD Cargo. Správa železnic si je objednala bez veřejné soutěže u společnosti Brudra, která jí dodává například stejnokroje.

Vyplývá to z údajů v registru smluv. Bez DPH zaplatila Správa železnic za testy 4,118 milionu korun. Detaily o obchodu ve veřejně dostupné objednávce nejsou, Správa železnic je poskytla až na vyžádání.

Celkem šlo o nákup 38 850 testů, jeden tak přišel bez DPH na 106 Kč. „Správa železnic provedla průzkum trhu prostřednictvím veřejně dostupných zdrojů a oslovením společností, o kterých na základě dřívější spolupráce či vlastní znalosti dodavatelského prostředí věděla, že jsou schopny dodat zdravotní či ochranné pomůcky pro zaměstnance,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Brudra podle ní nabídla nejvýhodnější poměr ceny a rychlosti dodání čínských testů od společnosti Beijing Lepu Medical Technology.

Ostatní velké státní organizace na tuzemské železnici se k testům dostaly levněji. Předseda představenstva ČD Cargo Tomáš Tóth neuvedl přesnou částku, podle něj šlo o rozmezí mezi 60 až 70 Kč za jeden test. Levnější nákup provedly i České dráhy. „Cena pořízených testů se v závislosti na druhu a typu testovací sady pohybuje v rozmezí 60–100 korun. Nejméně máme testů v nejvyšší cenové hladině,“ řekl mluvčí Českých drah Robert Pagan.

Podle průzkumu Svazu průmyslu nejvíce firem nakoupilo testy v cenové hladině 100 až 150 Kč.

Tagy antigenní test Brudra Správa železnic
55 komentářů