Správa železnic hledá projektanta čtyřmiliardové rekonstrukce vinohradských tunelů

Vinohradské tunely, Praha hl.n., foto: Dezidor/WikipediaVinohradské tunely, Praha hl.n., foto: Dezidor/Wikipedia

Správa železnic (SŽ) začala hledat projektanta rekonstrukce vinohradských tunelů mezi pražským hlavním nádražím a Vršovicemi. Práce jsou naplánovány na léta

Správa železnic (SŽ) začala hledat projektanta rekonstrukce vinohradských tunelů mezi pražským hlavním nádražím a Vršovicemi. Práce jsou naplánovány na léta 2022 až 2028, očekávané celkové náklady přesahují čtyři miliardy korun.

„Hlavním cílem stavby je zejména kompletní rekonstrukce kolejí a kolejových konstrukcí ve vinohradských tunelech a na přilehlém jižním kolejovém rozvětvení ve stanici Praha hlavní nádraží,“ uvedla mluvčí SŽ Nela Friebová. Koleje budou nově uloženy na betonové pražce. Vybraná nástupiště budou prodloužena. Úsek bude rovněž připraven na osazení zabezpečovačem ETCS a přechod na střídavou trakci.

Součástí stavby bude sanace stávajících tunelových trub, zlepšení jejich odvodnění a zmírnění průsaku vody přes ostění. Zároveň stavba podle SŽ přinese snížení hlukové zátěže a vibrací díky použití antivibračních rohoží a zřízení bezstykové koleje.

Rekonstrukcí projdou více než čtyři kilometry tunelových úseků, v rámci stavby se položí přes 11 kilometrů nových kolejí.

Tagy Správa železnic Top Vinohradské tunely
55 komentářů