Správa železnic dokončila modernizaci stanice Cheb, podchod si zachoval původní vzhled

Stanice Cheb po rekonstrukci. Pramen: Správa železnicStanice Cheb po rekonstrukci. Pramen: Správa železnic

Požadavek památkářů byl, aby obklady a dlažba byly věrnou kopií původních z roku 1962

Správa železnic (SŽ) dokončila rozsáhlou modernizaci železniční stanice Cheb. Stavba zahrnovala kolejiště, nástupiště, podchod a instalaci eskalátorů a výtahů, informoval ve středu na twitteru ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Rekonstrukce stála přes 500 milionů korun a z větší části byla hrazena z evropských fondů. Následovat by měla v příštím roce i rekonstrukce samotné památkově chráněné budovy nádraží.

Stanice Cheb po rekonstrukci. Pramen: Správa železnicStanice Cheb po rekonstrukci. Pramen: Správa železnicStanice Cheb po rekonstrukci. Pramen: Správa železnicStanice Cheb po rekonstrukci. Pramen: Správa železnic

Rekonstrukce stanice Cheb skončila loni v prosinci. Kromě podchodu bylo vše hotovo v září.

Vzhled podchodu ale některé lidi zaskočil, protože vypadá téměř stejně jako před rekonstrukcí. „Při rekonstrukci musela Správa železnic respektovat požadavky orgánů památkové péče včetně výběru obkladů a dlažby. Jejich zástupci schvalovali jednotlivé typy. Požadavek památkářů byl, aby obklady a dlažba byly věrnou kopií původních z roku 1962,“ uvedla mluvčí SŽ Radka Pistoriusová.

Areál železniční stanice Cheb byl postaven v letech 1958-1962 podle plánů architekta Josefa Dandy. Budova nahradila původní secesní nádraží, které bylo poškozeno na konci druhé světové vály. Jde o jednu z nejvýznamnějších poválečných staveb v Chebu.

ČTK

Tagy Správa železnic stanice Cheb Top
96 komentářů