Správa železnic chystá rekonstrukci stanice Havířov za tři miliardy, prodlouží podchod

Stanice Havířov. Autor: Vojtěch Dočkal – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45623602Stanice Havířov. Autor: Vojtěch Dočkal – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45623602

Nástupiště projdou modernizací a dostanou výtahy, podchod bude prodloužen do Šumbarku.

Správa železnic (SŽ) připravuje velkou rekonstrukci stanice Havířov a přilehlé čtyřkilometrové trati k zastávce Havířov střed. Předpokládané celkové investiční náklady činí 2,9 miliardy korun, stavět by se mělo v letech 2022 až 2024.

Železničáři aktuálně vypsali veřejnou zakázku na zhotovitele dokumentace pro vydání společného povolení, což vyjde dle odhadů Správy železnic na 82 milionů korun. Vítěz tendru zpracuje dokumentaci pro územní rozhodnutí i pro stavební povolení, což odpovídá projektu stavby.

Práce se budou odehrávat zejména ve stanici Havířov. Zde bude náplní stavby především celková obnova kolejiště, rekonstrukce obou ostrovních nástupišť a také podchodu. Ten bude nově doplněn o výtahy a prodloužen na druhou stranu kolejiště směrem do městské části Šumbark.

Rekonstrukcí projde rovněž traťový úsek ve směru na zastávku Havířov střed, která začala sloužit cestujícím v říjnu 2017. Po dokončení prací bude zařazena do obvodu přilehlé stanice, což podle SŽ umožní ukončit vybrané vlaky od Ostravy blíže centru Havířova.

Na havířovském nádraží je od loňského května v běhu i velká rekonstrukce výpravní budovy, která vyrostla v 60. letech minulého století. Celkové investiční náklady stavby dosahují 157 milionů korun.

Tagy Správa železnic stanice Havířov
58 komentářů