Správa železnic chystá opravu památkově chráněného viaduktu v Podlešíně

Viadukt Podlešín. Foto: Honza Groh (Jagro) / Wikimedia CommonsViadukt Podlešín. Foto: Honza Groh (Jagro) / Wikimedia Commons

Viadukt má původní podobu z roku 1873, jeho rekonstrukce proběhne v roce 2023.

Správa železnic učinila první krok k přípravě velké opravy viaduktu v Podlešíně na trati z Kralup nad Vltavou do Loun. Ve vypsané zakázce hledá firmu, která připraví záměr projektu a doprovodnou dokumentaci k jeho rekonstrukci.

Památkově chráněný most je 95 metrů dlouhý, překonává údolí Knovízského potoka. Postaven byl v roce 1873 jako součást Pražsko-duchcovské dráhy z Prahy do Duchcova přes Slaný a Louny. Je v původním stavu bez úprav.

Most je vysoký 17,7 metru. Je z kamenného zdiva, obložen kvádry z karbonského pískovce. Má pět pět půlkruhových oblouků o rozpětí 10 metrů, spočívajících na kónických hranolových pilířích.

Správa železnic podle informačního letáku počítá s rekonstrukcí v roce 2023. Rekonstrukce mostu bude zahrnovat minimálně provedení nového systému vodotěsné izolace, kompletní sanaci zdiva konstrukcí a spodní stavby, výměnu štěrkového lože a železničního svršku.

Viadukt Podlešín. Foto: Podlesin.cz

Viadukt Podlešín. Foto: Podlesin.cz

Tagy Podlešín Správa železnic trať 110 Kralupy nad Vltavou - Louny Viadukt Podlešín
85 komentářů