Správa železnic chystá opravu lokálky z Kutné Hory do Zruče, na dva a půl měsíce zastaví provoz

Nádraží Zruč nad Sázavou. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej KubalaNádraží Zruč nad Sázavou. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej Kubala

Odhadovaná cena zakázky je 220 milionů korun, vlaky po akci nezrychlí.

Železniční trať 235 mezi Kutnou Horou a Zručí nad Sázavou čeká letos velká oprava. Správa železnic vypsala soutěžsoutěž na rekonstrukci, která ale nepřinese zrychlení trati. Odhadovaná cena je 220 milionů korun.

Oprava se týká úseku Zruč nad Sázavou – Červené Janovice. „V traťovém úseku jsou vyžilé dřevěné pražce, ojeté kolejnice, špatná držebnost upevňovadel, vymačkané pryžové podložky, znečištěné štěrkové lože. Ve stanici Zbraslavice jsou ve výhybkách a staničních kolejích vyžilé dřevěné pražce, ojeté kolejnice, špatná držebnost upevňovadel, vymačkané pryžové podložky, znečištěné štěrkové lože, nevyhovující nástupiště,“ popisuje technická zpráva stav trati.

Pro cestující bude znamenat oprava nepřetržitou výluku. Začne 1. dubna a skončí 18. 6. „Bude zcela zastaven provoz a vlaky budou nahrazeny autobusovou dopravou,“ řekl mluvčí Správy železnic Jan Nevola.

Akce bude zahrnovat opravu nástupišť, výhybek, výměnu kolejnic, pražců a štěrkového lože a zřízení bezstykové koleje. Vlaky po opravě ale nepojedou rychleji. „Omezení rychlosti na trati je bohužel spojeno se špatnými rozhledovými podmínkami na přejezdech, které jsou zabezpečeny výstražnými kříži. Opravou tak nebude zvýšení traťové rychlosti dosaženo,“ dodal Nevola.

Tagy Správa železnic trať 235 Kutná Hora - Zruč nad Sázavou
152 komentářů