Správa železnic chystá modernizaci stanice Železný Brod

Stanice Železný Brod. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czStanice Železný Brod. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Podchod se ve stanici budovat nebude, přístup k vlakům bude centrálním přechodem.

Další stanice na trati z Liberce do Pardubic má projít velkou proměnou. Správa železnic chystá rekonstrukci stanice Železný Brod. Začala již hledat firmu, která zpracuje záměr projektu. Vyplývá to z dat na profilu zadavatele.

Podle zadávací dokumentace má jít o kompletní rekonstrukci, záměr má vyřešit i co s výpravní budovou. Ve hře je její rekonstrukce i zmenšení či zbourání a nahrazení novou. „Hlavním cílem stavby je provedení komplexní rekonstrukce železniční stanice směřující k zajištění bezbariérového přístupu na všechna nástupiště pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace, dále zajištění bezpečného a spolehlivého provozu a odstranění technicky nevyhovujícího stavu,“ uvádí se v dokumentaci.

Správa železnic počítá s úrovňovým přístupem k nástupištím, nebudou se tak budovat podchody. Použije se centrální přechod s výstražným zařízením. Nová nástupiště budou navržena s pevnou nástupní hranou o výšce 550 mm.

Modernizace řady stanic přinesla v poslední době redukci kolejí, na což si následně stěžovali nákladní dopravci. Mizím jim tak možnosti nakládky. Správa železnic v případě Železného Brodu neuvádí, zda i zde má dojít k trhání části kolejiště. Návrh má zpracovat firma, která zakázku vyhraje. „Pro výhledový rozsah dopravy si zhotovitel zajistí podklady od objednatelů regionální a dálkové dopravy. Rozsah nákladní dopravy bude vyžádán od sdružení ŽESNAD.cz,“ uvádí se v dokumentaci.

Na trati mezi Turnovem a Starou Pakou se chystá ještě modernizace stanic Malá Skála a Semily. V případě Železného Brodu Správa železnic uvádí na svých stránkách termín modernizace v roce 2027.

Tagy Správa železnic trať 030 Liberec - Pardubice trať 035 Železný Brod - Tanvald Železný Brod
49 komentářů