Správa železnic chystá instalaci prvních Smart zastávek, budou energeticky nezávislé

Jednou ze zastávek, které projdou proměnou na Smart řešení, je Nový Hrozenkov zastávka. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJednou ze zastávek, které projdou proměnou na Smart řešení, je Nový Hrozenkov zastávka. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

K instalaci nových přístřešků má dojít do konce roku 2023.

Správa železnic vypsala soutěž na proměnu prvních dvanácti zastávek ve své síti. V tendru hledá projektanty a současně zhotovitele kombinovaných přístřešků, jehož součásti budou elektronický informační panel, SOS tlačítko, spínané LED osvětlení a kamerový systém.

Vyplývá to z dokumentace na profilu zadavatele. Odhadovaná cena je 35 milionů korun za celkem 18 přístřešků (pro 12 zastávek). „Smart zastávky budou umístěny na vhodném místě, kde budou přístupné cestující veřejnosti a kde budou smysluplně využitelné v nepříznivých povětrnostních podmínkách,“ uvedla Správa železnic v dokumentaci.

Nové zastávky budou energeticky nezávislé, napájeny budou pomocí solárních technologií. „Poskytování informací zajistí elektronické obrazovky s technologií e-Ink (elektronický inkoust), které jsou méně náročné na příkon a pro lokality s menším objemem cestujících jsou plně vyhovující. Vizuální informace o odjezdech vlaků budou doplněny i o akustické hlášení generované hlasovou syntézou. Prostor přístřešku bude monitorován kamerovým systémem zabudovaným přímo v informačním panelu. Aktivace bude vyvolána i indikací mechanického otřesu čidly zabudovanými v informačním panelu,“ popsala funkce mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Prvních dvanáct zastávek bylo vybráno podle míst, kde jsou přístřešky v nevyhovujícím stavu a povinně zveřejňované informace jsou tisknuty a vylepovány v mnoha případech i na stěnách samotných přístřešků. Instalace má proběhnout ještě letos.

Správa železnic představila i návrh podoby těchto zastávek. „Nejde o finální podobu. Zakomponování Smart technologie do standardního přístřešku bude navrhovat projektant budoucího dodavatele,“ dodala.

Návrh podoby Smart zastávky. Foto: Správa železnic

Návrh podoby Smart zastávky. Foto: Správa železnic

Seznam zastávek, kde se bude instalovat Smart technologie

Dolní Lhota
Dolní Lutyně
Doubravice nad Svitavou
Louny střed
Lovosice město
Nový Hrozenkov zastávka
Dobkovice
Proseč nad Nisou
Rohatec zastávka
Golčův Jeníkov město
Újezd u Brna
Velká Bystřice zastávka

Tagy Smart zastávky Správa železnic železniční zastávky
102 komentářů