Správa železnic chystá aplikaci, která upozorní na výluky

Náhradní autobusová doprava (NAD), Olbramovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNáhradní autobusová doprava (NAD), Olbramovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

SŽ chce zlepšit informování cestujících o výlukách.

Správa železnic chce ještě letos výrazně zlepšit informování o výlukách. Plánované výluky s výrazným vlivem na provoz vlaků by se měly objevit v interaktivní mapě, chystá se i mobilní aplikace pro cestující. V rozhovoru pro firemní magazín Moderní železnice to uvedl ředitel nově vzniklého odboru operativního řízení provozu a výluk Tomáš Rolník.

„Naším cílem je dostat plánované výluky s významnými omezeními provozu do interaktivní mapy Správy železnic. Na portále provozování dráhy zveřejňujeme všechny plány výluk. Forma, jakou to děláme, však není vhodná. Do budoucna by mělo být možné, aby si každý uživatel mohl v interaktivní mapě navolit nějaké časové okno a zjistit, zda na jeho trase bude nějaká větší výluka se zásadnějším vlivem na provoz,“ uvedl Rolník.

Ke spuštění chystá SŽ rovněž mobilní aplikaci, která bude informovat o všech výlukách a mimořádnostech. Pokud si v ní uživatel zadá určitou trať a konkrétní období, měla by mu automaticky chodit všechna upozornění, která se takto nastavených parametrů budou týkat.

Komunikaci o výlukách směrem k cestujícím označil Rolník za Achillovu patu Správy železnic. „Ačkoli už dnes aktualizujeme a zveřejňujeme plán výluk na čtyři měsíce předem, chybí nám nástroj, s jehož pomocí bychom mohli transparentně a srozumitelně předávat tyto informace široké veřejnosti,“ řekl.

Pokud jde o plánování výluk, představuje podle něj základní problém nesoulad mezi provozním a finančním plánováním. Zatímco výluky se plánují na tři roky dopředu, rozpočet vždy jen na jeden rok.

Tagy Správa železnic výluky
79 komentářů