Spolek v Mladé Boleslavi chystá s podporou Škody Auto omezení aut u škol

Ranní špička u 7. a 8. ZŠ v Mladé Boleslavi. Foto: Bohumil Horáček / MB-net.czRanní špička u 7. a 8. ZŠ v Mladé Boleslavi. Foto: Bohumil Horáček / MB-net.cz

Školy budou mezi sebou soutěžit o co největší omezení jízd autem.

Mladá Boleslav je dalším městem, které chce řešit neutěšenou situaci u škol před zahájením výuky. Mladoboleslavský spolek Kolem na kole spustil projekt s názvem „Pomozme dětem na vlastní nohy!“ který má přesvědčit děti a rodiče, aby nejezdili do školy auty. Projekt podporuje radnice a nadační fond Škoda Auto.

Projekt má zklidnit dopravu u škol v ranní špičce a současně děti naučit, že nejlepší je do školy jít pěšky, na kole či koloběžce a vytvořit jim zdravější dopravní a pohybové návyky na celý život.

„Rodiče mnohdy přivážejí děti ke školám i na vzdálenosti menší než jeden kilometr. Často zajíždějí až doslova před vchod školy. I toto chování by měl projekt, do kterého se zapojilo devět mladoboleslavských základních škol a obě gymnázia, změnit,“ říká Jan Cindr ze spolku Kolem na kole. Pro ty rodiče, kteří vozí děti autem do školy z daleka a jinou možnost nemají, projekt nabídne taková místa pro vyložení dětí, kde nebudou zvyšovat dopravní ruch u školy a odkud jejich děti samy bezpečně dojdou do školní budovy.

Dopravní opatření na klidnější dopravu

Chystají se i návrhy dopravních opatření u škol. Projektant specializovaný na zklidňování dopravy u škol by měl na základě dotazníků, ve kterých rodiče mladších dětí a starší žáci pojmenují nebezpečná místa a nepříjemnosti na cestě do školy, a na základě dopravního průzkumu, navrhnout dopravní opatření, která zklidní motorovou dopravu a zajistí dětem větší klid a bezpečí.

„Oceňuji, že jsme se jako město se spolkem Kolem na kole a s nadačním fondem Škoda Auto vydali cestou společného dialogu a zapojili jsme do této problematiky všechny, kterých se to týká. Tedy děti, rodiče, školské pracovníky i odborníky,“ uvedl náměstek primátora Mladé Boleslavi Jiří Bouška.

Školy mezi sebou budou i soutěžit. V posledním dubnovém týdnu se budou všichni žáci, pedagogové a provozní zaměstnanci snažit dopravovat do školy co nejvíc po svých a co nejméně jezdit autem. Nejúspěšnější škola získá finanční odměnu, nejlepší třída navíc celodenní volnou vstupenku na koupaliště. Více informací je na stránkách MB-eko.cz.

Omezování provozu před školami je v Česku stále nepříliš obvyklé, v poslední době je známý například postup v Praze na Haunspalce. Městská část oznámila na konci roku, že pilotní projekt se osvědčil a omezení aut bude trvalé.

Tagy Kolem na kole Mladá Boleslav omezení dopravy u školy parkování před školou
54 komentářů