Spirit Airlines v problémech. Akcie ztratily 40 % za jeden den, firma vrší dluhy a ztráty

A320neo v barvách Spirit Airlines. Foto: AirbusA320neo v barvách Spirit Airlines. Foto: Airbus

Dopravce začal propouštět piloty a omezovat provoz.

Americká nízkonákladová letecká společnost Spirit Airlines zažila minulý týden prudký pád ceny svých akcií. Během jediného dne klesla cena o 40 %. Stačil k tomu jediný text listu Wall Street Journal.

Ten upozornil s odvoláním na své zdroje, že firma jedná se svými věřiteli o možném vstupu do úpadku s povolením reorganizace (tzv. Chapter 11). Firma se od dob pandemie koronaviru na rozdíl od jiných amerických dopravců dosud nevrátila do zisku. Od začátku roku akcie firmy ztratily 85 % hodnoty.

WSJ upozornil, že dopravce dluží již přes tři miliardy dolarů, z toho miliarda v dluhopisech má být splacena během příštích 12 měsíců. Firmě měla původně pomoci fúze s JetBlue Airways, tu ale zablokoval soud.

Soud v USA zakázal spojení aerolinek JetBlue a Spirit, akcie propadly o 62 %

To, že se firmě nedaří, ukazují i další faktory: propouštění pilotů nebo rušení letů na další měsíce. Šéf firmy Ted Christie už v srpnu uvedl, že pracují na nejlepším řešení finanční situace včetně jednání s držiteli dluhopisů. Detaily ale neuvedl.

Spirit jsou sedmým největším leteckým dopravcem v USA, ve flotile mají přes 200 letadel. Firma létá výhradně s Airbusy A320family. Letos se jejího provozu dotkly problémy s motory Pratt & Whitney, kvůli kterým musel dopravce část letadel dočasně uzemnit.

Tagy Spirit Airlines
4 komentáře