V Praze vyjede metrotramvaj. Kulaté výročí podzemní dráhy připomíná i hlášení stanic

Vůz T3SUCS ev. č. 7188 se speciálním polepem připomínajícím metro typu Ečs. Foto: DPPVůz T3SUCS ev. č. 7188 se speciálním polepem připomínajícím metro typu Ečs. Foto: DPP

Na čele vozu je umístěn originální znak pražského metra z vozů Ečs.

Letos slaví pražské metro své padesáté narozeniny. Jubileum oslaví i střešovické Muzeum MHD, starající se o historický a retroprovoz povrchové části pražské městské hromadné dopravy. Na retrolinku 23 začne nasazovat vůz T3SUCS ev. č. 7188 se speciálním polepem a designem připomínající první vlaky pražského metra typu Ečs.

Vůz 7188 byl vyroben ve smíchovské továrně ČKD Tatra Smíchov v roce 1986, na běžných linkách jezdil do roku 2017. Před proměnou v metrovůz jezdila tato tramvaj loni se svátečním polepem v rámci vánoční flotily DPP.

Nyní ji pracovníci retroprovozu u příležitosti jubilea z vnější strany upravili polepem do podoby fiktivního vozu metra typu Ečs, který v roce 1974 zahajoval provoz pražského metra. Na čele vozu je umístěn originální znak pražského metra typický právě pro vozy Ečs.

Prostě tam chyběl drát. Pojistky nereagovaly, oblouk hořel, vzpomíná jeden z otců metra

Ve voze samotném pak hlášení tramvajových zastávek nahradilo hlášení stanic podobně jako v metru. Standardní hlas linky 23 v podobě Zbyňka Štíbra doplňují u stanic metra právě hlasy známé z podzemních tras.

Ve stanici Malostranská cestující uvítá Světlana Lavičková, ve stanicích Národní třída a Karlovo náměstí Eva Jurinová a u stanice I. P. Pavlova Tomáš Černý. V podhledech tramvaje jsou pak připravené informační letáky z historie pražského metra.

Tramvaj vyjede na lince 23 poprvé v pátek 16. února na třetím pořadí linky. V pracovní dny se jí mohou zájemci projet podle následujícího jízdního řádu.

Jízdní řád metrotramvaje. Zdroj: DPPVůz T3SUCS ev. č. 7188 se speciálním polepem připomínajícím metro typu Ečs.  Foto: DPPVůz T3SUCS ev. č. 7188 se speciálním polepem připomínajícím metro typu Ečs. Foto: DPPVůz T3SUCS ev. č. 7188 se speciálním polepem připomínajícím metro typu Ečs. Foto: DPP
Tagy dpp metro muzeum MHD retro T3SUCS Vozovna Střešovice
42 komentářů