Southwest Airlines odstavily 115 letadel. Kvůli problémům s údaji o hmotnosti letadel

Boeing 737-800 v barvách Southwest Airlines. Foto: Stephen M. KellerBoeing 737-800 v barvách Southwest Airlines. Foto: Stephen M. Keller

Firma odstavení letadel vysvětluje extrémní opatrností, stroje postupně vrací do provozu.

Americká letecká společnost Southwest Airlines neplánovaně krátkodobě odstavila 115 letadel Boeing 737-800. Důvod je netradiční: potřebuje upravit data o hmotnosti letadel ve svých systémech.

Na problém upozornila americká média, například Dallas Morning Star. Firma uzemnění vysvětlila jako velmi preventivní bezpečnostní opatření. Rozdíly v hmotnosti letadel v systému dosahovaly podle firmy zhruba 34 kilogramů. Prázdný Boeing 737-800 váží 41 145 kilogramů. Odstavení firma využívá k opravě dat v systému a jeho resetování.

Pro Southwest nejde o první problém s hmotností letadel: agentura Reuters upozornila na pokutu od amerického regulátora FAA za porušení správnosti dat u celkem 21 505 letů v roce 2018. FAA obvinil Southwest z udání špatných dat. Podle hmotnosti letadla se vypočítává například objem paliva nutného pro samotný let či maximální hmotnost nákladu na palubě. FAA nakonec pokutovala aerolinky částkou 3,92 milionů dolarů.

Podle aerolinek dočasné odstavení způsobilo zrušení některých letů, letadla se postupně vrací do provozu.

Tagy Boeing 737-800 hmotnost letadla Southwest Airlines
21 komentářů