Soutěž na metro D čeká hloubkový interní audit, prověří reference

DPP chystá proti zrušení výběru zhotovitele rozklad.

Radní hlavního města Prahy uložili na svém posledním zasedání Dopravnímu podniku hl. m. Prahy (DPP) hloubkový audit velké soutěže na zhotovitele druhé části stavby metra D. Důvodem je nepravomocné rozhodnutí o výběru dodavatele Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

Audit bude zaměřen na hodnocení referencí uchazečů o veřejnou zakázku. Jde o oblast, kterou vyřazený účastník a úřad řeší nejvíce.

Veřejná zakázka na druhou etapu stavby Metra D je plně v odpovědnosti představenstva DPP a zejména generálního ředitele Petra Witowského. S průběhem tohoto výběrového řízení nejsem spokojen. Je tedy na místě, aby byl tendr důkladně zkontrolován prostřednictvím hloubkového interního auditu, který se zaměří na nepravomocně zpochybněné hodnocení zkušenosti jednotlivých členů odborného personálu vybraného zhotovitele. Jedná se o důležitý krok pro to, aby mohly být vyloučeny jakékoliv pochybnosti ohledně výběrového řízení,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib. Hřib je členem dozorčí rady DPP, která soutěž pravidelně řeší.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal ohledně výběrového řízení na metro D v krátkém sledu dvě rozhodnutí. V rámci prvního ÚOHS zamítl ve druhém stupni rozklad společnosti Metrostav DIZ a už podruhé potvrdil správnost nastavených podmínek zadávacího řízení veřejné zakázky na zhotovitele stavby druhého úseku metra D. Toto klíčové rozhodnutí ÚOHS je konečné a znamená, že zadávací dokumentace této veřejné zakázky je v naprostém pořádku a zadávací řízení už nemůže být z tohoto důvodu zrušeno, a nehrozí tak několikaletý odklad stavby.

V druhém rozhodnutí ÚOHS prvoinstančně rozhodl o zrušení výběru sdružení firem vedených společnostmi Subterra a Hochtief. DPP proti němu podá rozklad.

Antimonopolní úřad zrušil výsledek tendru na metro D. Má pochybnosti o zkušenostech vítěze

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Metro D praha
11 komentářů