Soud začal rozplétat údajnou manipulaci železničních zakázek, žalobě čelí i Sudop

Železniční okruh ve Velimi. Snímek pořízen na katastru Cerhenic. Foto: Jan SůraŽelezniční okruh ve Velimi. Snímek pořízen na katastru Cerhenic. Foto: Jan Sůra

U Městského soudu v Praze dnes začalo hlavní líčení ve věci údajné manipulace s veřejnými zakázkami Správy železniční dopravní cesty.

U Městského soudu v Praze dnes začalo hlavní líčení ve věci údajné manipulace s veřejnými zakázkami Správy železniční dopravní cesty. Mezi sedmi obžalovanými je největší projekční společnost na české železnici Sudop Praha, její bývalý místopředseda představenstva Petr Lapáček či někdejší bývalý šéf Výzkumného ústavu železničního (VÚŽ) Antonín Blažek.

Obžaloba řeší několik trestných činů. Týká se dvou zakázek: Technicko-provozní studie – Technická řešení VRT a projekční zakázky na revitalizaci trati Chlumec nad Cidlinou – Trutnov. V případě prokázání viny hrozí za manipulaci tendrů některým obžalovaným až desetileté vězení. SŽDC uplatňuje u soudu náhradu škody pouze ve výši 50 tisíc korun, což je výše údajného úplatku. Lapáček u soudu obvinění odmítl, výpovědi dalších budou pokračovat, lze ale očekávat, že vinu rovněž odmítnou.

Kromě Lapáčka, Blažka a Sudopu je obviněný i další manažer VÚŽ Petr Kaván, zaměstnankyně Sudopu Helena Mazancová, zaměstnanec projekční firmy Valbek Lukáš Hruboň a zaměstnanec SŽDC Pavel Suk.

V případě studie na vysokorychlostní vlaky se kvůli nabídce od VÚŽ měl Lapáček potkat s tehdejším generálním ředitelem Antonínem Blažkem a členem představenstva Petrem Kavánem. Obžalovaná Mazancová měla na Lapáčkův pokyn zpracovat krycí nabídku pro VÚŽ. „V hotelu Olšanka se dohodli na formální účasti v zadávacím řízení, nabídka uchazeče VÚŽ byla zpracována pracovnicí společnosti Sudop,“ uvedl státní zástupce při čtení obžaloby.

Lapáček u soudu odmítl, že byl dal příkaz k podání krycí nabídky. Podle něj šlo o prestižní zakázku, kde původně počítali se spoluprací s VÚŽ, nakonec se ale rozhodli do zakázky jít sami. „Sledovali jsme společenský přínos vysokorychlostních tratí, ne výdělek,“ řekl o zakázce za zhruba 20 milionů korun. S VÚŽ podle něj konzultovali jiné zakázky, ne ale tuto. Přiznal, že u SŽDC zjišťoval, zda si vyzvedl zadávací dokumentaci i spolek Cedop. Vysvětloval to obavami z toho, že soutěž námitkami Cedop zpomalí. Cedop nakonec nabídku nepodal. Předsedkyně senátu upozornila na několik rozporů ve výpovědi Lapáčka na policii a u soudu.

„Odmítám, že bych měl jakýkoliv úmysl působit proti hospodářské soutěži. Její pravidla jsem se nikdy nesnažil porušit,“ uvedl Blažek podle agentury ČTK u soudu. „Nikdy jsme neměli zájem podpořit nějakou nabídku jen naoko. Vždycky jsem pracoval pro blaho české železnice,“ dodal s tím, že s Lapáčkem řešil standardní dohody o spolupráci v rámci sdružení soutěžitelů.

V případě Lapáčka řeší soud i zakázku na projekt revitalizace trati Chlumec nad Cidlinou – Trutnov (cena 34,4 milionu korun). Sudop ve sdružení s Metroprojektem zakázku získal, i když nabídl vyšší cenu. Levnější bylo sdružení Valbek a Prodex, které bylo ale vyloučeno poté, co neodpovědělo na doplňující dotazy SŽDC.

Konstrukce obžaloby je postavená na tom, že si měl po po podání nabídek Lapáček volat s dalším obžalovaným Hruboněm (zaměstnancem Valbeku), aby na dotazy neodpovídali. Tím byli vyloučeni a zakázku získal Sudop. Valbek už dříve uvedl, že nestihl odpovědět včas kvůli velkému objemu práce a ne úmyslně. Lapáček potvrdil, že Hruboňovi volal a tlačil na něj, aby se zakázky vzdal. „Chtěl jsem na něj vytvořit tlak, aby tuto zakázku vzdal, protože ji chceme,“ řekl Lapáček. Podle něj vedení firmy slíbil, že tuto projekční zakázku získají.

Mezi obžalovanými je i Pavel Suk, který řešil na SŽDC veřejné zakázky, s Lapáčkem se zná a byl předsedou hodnotící komise. Podle obžaloby měl Suk informovat Lapáčka o tom, kdo další si vyzvedne zadávací dokumentaci, aby Sudop věděl o případné konkurenci. Jako odměnu měl pak po Lapáčkovi požadovat peníze pro fotbalový klub TJ FK Bohdíkov. „Obžalovaný Suk vyjádřil nespokojenost, že Sudop poslal málo peněz a sdělil Lapáčkovi, aby si uvědomil, jak bojovali o ten Chlumec,“ uvádí obžaloba. Poté podle obžaloby Sudop poslal k původním 50 tisícům korun dalších 50 tisíc korun.

Líčení je naplánované na několik týdnů, na řadu přijde i přehrávání odposlechů. „V oboru působí úzký okruh lidí, všichni se známe, dlouhodobě se stýkáme. Pokud někdo poslouchá naši komunikaci bez znalosti věci, může působit nestandardně,“ podotkl Lapáček. Obhajoba tvrdí, že odposlechy byly nezákonné.

Tagy soud Sudop SŽDC vúž zakázky
15 komentářů