Soud poslal srbského řidiče na čtyři roky do vězení za srážku s vlakem v Uhříněvsi

CityElefant po srážce s kamionem v Uhříněvsi. Foto: HZS PrahaCityElefant po srážce s kamionem v Uhříněvsi. Foto: HZS Praha

Za loňskou srážku kamionu s vlakem na přejezdu v pražské Uhříněvsi dnes Obvodní soud pro Prahu 10 potrestal řidiče vozidla

Za loňskou srážku kamionu s vlakem na přejezdu v pražské Uhříněvsi dnes Obvodní soud pro Prahu 10 potrestal řidiče vozidla čtyřmi roky vězení. Rozsudek není pravomocný. Devětašedesátiletému Srbovi Uroši Andelovićovi hrozil za obecné ohrožení z nedbalosti a poškození obecně prospěšného zařízení až osmiletý trest. Při nehodě byli lehce zraněni čtyři lidé.

Vina obžalovaného byla jednoznačně prokázána,“ zdůvodnila rozhodnutí soudkyně Ivana Hynková. Kromě trestu vězení muži uložila pětiletý zákaz řízení.

Nákladní auto se srazilo s osobním vlakem loni 6. září. Podle Drážní inspekce kamion stál mezi závorami víc než dvě minuty, výstražná světla i závory na přejezdu přitom fungovaly. Vlak se zhruba 220 cestujícími po nárazu vykolejil. Obžaloba vyčíslila škodu na 63 milionů korun, muž by měl podle verdiktu uhradit zhruba 5,5 milionu.

Andelović, který podle své výpovědi řídí nákladní vozy 45 let, cestoval v době nehody s nákladem ze Srbska do Německa. Od loňského záři je ve vazbě. Muž u soudu řekl, že si na srážku nepamatuje. Na koleje vjel proto, že se závory zvedly, nevšiml si ale, že výstražná signalizace stále svítí. Závory se pak spustily a na přejezdu ho uvěznily.

Andelović také uvedl, že závory na přejezdu nechtěl prorazit, v Srbsku za to totiž hrozí až dvouleté vězení. Domníval se také, že na přejezdu je kamerový systém, díky kterému vlak zastaví.

Státní zástupce Aleš Šiška pro muže navrhoval trest okolo pěti let vězení. Podle něj se muž během dvoudenní jízdy ze Srbska do Česka dopustil 23 přestupků – překračoval rychlost či jezdil i na úseky s omezením vjezdu kamionů. Navíc nedodržoval řádné přestávky na odpočinek. Právě řidičova únava mohla být podle Šišky jednou z příčin nehody. „Obžalovaný byl unaven, jel dlouho. Byl překročen noční limit pracovní doby, doba denního odpočinku byla velice krátká,“ podotkla soudkyně.

Podle obhájce je uložení nepodmíněného trestu nepřiměřeně přísné. Upozornil, že přejezd v Uhříněvsi byl podle svědků dlouhodobě problémový. Podle soudkyně na něm ale žádná závada zjištěna nebyla. Obhájce navrhoval, aby soud v případě uznání viny jeho klientovi uložil podmínku a trest vyhoštění.

ČTK

Tagy nehody na přejezdech Praha-Uhříněves střet kamionu s vlakem
31 komentářů