SOR Libchavy letos definitivně ukončí výrobu „hrbatých“ autobusů

SOR CN 12 společnosti Autobusy Karlovy Vary pro Vejprtsko. Foto: Autobusy Karlovy VarySOR CN 12 společnosti Autobusy Karlovy Vary pro Vejprtsko. Foto: Autobusy Karlovy Vary

V Libchavách letos už ukončili výrobu autobusů typu NB, poslední byly dodány do Prešova a Košic.

Velké změny v portfoliu nabízených autobusů čekají letos zákazníky druhého největšího výrobce autobusů v Česku SOR Libchavy. Při natáčení podcastu Cesty Zdopravy.cz potvrdil jednatel a obchodní ředitel firmy Filip Murgaš ukončení výroby autobusů typu NB a také konec tradičních „hrbatých“ autobusů.

„V tomto roce nás čeká klíčový rok, co se týká modelových řad našich autobusů. Ukončíme výrobu takzvaných hrbáčů, tedy řady CN, BN a CNG. Tyto autobusy skončí a budou nahrazeny řadou ICN, která měla premiéru minulý rok na veletrhu CzechBus,“ řekl Murgaš s tím, že autobusy Low Entry bude SOR dál nabízet, ale už bez typického hrbu na střeše.

Autobus SOR ICN 12. Foto: SOR Libchavy

Autobus SOR ICN 12. Foto: SOR Libchavy

Zároveň potvrdil, že výroba typové řady NB, kterou firma nabízela od roku 2008, dál v Libchavách nepokračuje. „Skončili jsme absolutně s výrobou vozidel typu NB. To už se stalo. Úplně poslední autobusy NB šly na Slovensko, dvanáctimetrový do Prešova, osmnáctimetrový do Košic,“ řekl Murgaš. Dodal, že od teď už firma vyrábí pouze modely typu NS. Ty mají celonerezový skelet a na jejich výrobu jsou použité lehké kompozitní materiály, aby měl autobus nižší spotřebu než předchozí řada NB.

Předání posledního vozu SOR NB12 pro DPP. Foto: DPP

Předání posledního vozu SOR NB12 pro DPP. Foto: DPP

„Málokdo si uvědomuje, že spotřeba je druhá nejdůležitější položka po mzdách řidičů. A v dnešní době to platí obzvlášť. Když jsme dávali konstruktérům zadání, jak navrhnout řadu NS, základním parametrem bylo, že ten autobus má mít lepší spotřebu než NB. Zatím nám to podle provozního sledování vychází,“ doplnil Murgaš.

Celý rozhovor s Filipem Murgašem ve formě podcastu Cesty Zdopravy.cz přineseme v pátek v čase oběda.

Tagy Filip Murgaš podcast Cesty Zdopravy.cz SOR
39 komentářů