Solaris získal velkou zakázku v Rakousku, zahrnuje i desítky autobusů na vodík

Autobus Solaris Urbino 12. Pramen: SolarisAutobus Solaris Urbino 12. Pramen: Solaris

Vodíkové autobusy budou dvanáctimetrové Urbino 12, produktem jejich provozu je pára

Polský výrobce autobusů si připsal velký úspěch v Rakousku. S tamním dopravcem Österreichische Postbus uzavřel tři rámcové dohody na dodávku až 182 regionálních autobusů. Zakázka má být plněna v letech 2021 až 2023 a vedle dieselů zahrnuje až 40 autobusů na vodík. Österreichische Postbus patří do skupiny Rakouských spolkových drah (ÖBB).

Zakázka zahrnuje osmnáctimetrové kloubové autobusy, klasické dvanáctimetrové vozy i midibusy Urbino 8,9 LE. Vodíkové autobusy budou dvanáctimetrové Urbino 12. Elektrická energie vyrobená reverzní elektrolýzou se u nich přenáší na hnací ústrojí, které se skládá z nápravy s elektromotory. Vedlejšími produkty jsou teplo a pára. Vodík je uložen v nádržích o objemu 1 560 litrů, které jsou na střeše. Autobus bude navíc vybaven i baterií.

Solaris se na rakouském trhu objevil v roce 2003. Od té doby tam dodal téměř 400 autobusů do 40 měst. Vodíkové autobusy Solarisu Urbino 12 byly představeny v červnu 2019. Celkem jich firma zákazníkům zatím dodala 69, jezdí například v Nizozemsku, Německu, Itálii a Švédsku.

Tagy Österreichische Postbus Rakousko Solaris vodík
15 komentářů