Solaris představil v Ústí nad Labem vodíkový autobus, dopravní podnik čeká na dotaci

Solaris Urbino 12 s pohonem na vodík. Foto: DPmÚLSolaris Urbino 12 s pohonem na vodík. Foto: DPmÚL

Ústí může získat až dvacet vodíkových autobusů, využije palivo ze Spolchemie.

Ústí nad Labem se má stát prvním městem v Česku, kde se do městské hromadné dopravy dostanou autobusy na vodíkový pohon. Polský výrobce Solaris včera ve městě představil vůz, která má v Ústí nad Labem jezdit.

Solaris Bus & Coach se stal vítězem soutěže na dodávku až dvaceti autobusů pro Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPmÚL). Podle smlouvy jeden autobus vyjde na 15,184 milionů korun. Dopravce má s výrobcem už od loňského září rámcovou smlouvu, dosud ale neučinilo žádnou objednávku. Čeká na dotaci. Podle smlouvy má pak být autobus dodán do 14 měsíců.

Vozidla budou plně nízkopodlažní, vybavena celovozovou klimatizací, nabíječkami standardu USB, kamerovým systémem, který umožní řidiči pohodlné sledování prostoru u všech dveří a dalšími moderními prvky, které přispějí zejména k bezpečnosti přepravy. Vozidla budou délky 12 metrů s obsaditelností pro 75 cestujících. O dostatečnou dynamiku v podmínkách našeho města se postarají elektromotory o výkonu 2×125 kW. Dojezd vozidla je až 330 km. Mezi hlavní přednosti těchto vozidel patří dynamika, bezemisní provoz a snížení hlukové zátěže,“ uvedla Simona Mohacsi, výkonná ředitelka DPMÚL.

Vodíkové autobusy mají nahradit stávající s pohonem na naftu a CNG. „Jako pohon pro naše vozidla bude sloužit vodík, který vzniká při výrobě v místní Spolchemii jako vedlejší produkt. Vodíkové autobusy budou šetrné k životnímu prostředí a obyvatelům našeho města,“ dodal Martin Prachař, předseda představenstva DPMÚL.

Ústí nad Labem bude prvním městem s vodíkovými autobusy. Podobnou ambici měla Ostrava, ta ale soutěž zrušila poté, co Úřad pro ochranu hospodářské soutěže upozornil na diskriminační podmínky v zadávací dokumentaci.

Vodík bude pocházet ze Spolchemie. „Dlouhodobě pro něj hledáme i další způsoby využití – taková, která co nejvíce přispějí k dekarbonizaci nejen v dopravě, ale i v jiných oblastech lidských činností. Společný projekt vodíkových autobusů pro Ústí do naší koncepce velice dobře zapadá,“ doplnil generální ředitel Spolchemie Daniel Tamchyna.

Město chce na nákup autobusů získat dotaci z Fondu spravedlivé transformace. Po jejím vyhlášení a schválení žádosti o dotaci dojde k dílčí objednávce vozidel.

Tagy Dopravní podnik města Ústí nad Labem DPMÚL Solaris Bus & Coach vodíková mobilita vodíkové autobusy
24 komentářů