dkv-spojujeme

Snížení mezd se dotkne jen desetiny zaměstnanců, oznámily České dráhy

Jednotka pendolino Českých drah v zimě. Pramen: České dráhyJednotka pendolino Českých drah v zimě. Pramen: České dráhy

Redukce mezd se bude týká administrativních pracovníků, propouštění bude řešit příští týden dozorčí rada.

Plánované snižování mezd o desetinu by se zhruba devadesáti procent zaměstnanců Českých drah nemělo vůbec dotknout. Firma ale dál počítá s tím, že část personálu propustí.

Vyplývá to z dnešního tiskového prohlášení České drah, které reagovalo na informace uvedené v podnikovém časopise Železničář. V něm generální ředitel Ivan Bednárik uvedl, že firmu čeká propouštění a snižování mezd zaměstnanců.

Redukce má být reakcí na propad tržeb způsobené pandemií koronaviru. Kvůli nim firma loni přišla o 4 miliardy korun. „Možné snížení smluvních mezd, o kterém se aktuálně vede diskuse, se 90 % zaměstnanců ČD netýká, protože mají mzdy tarifní, jejichž změny se řídí kolektivní smlouvou. Těmto zaměstnancům se mzdy díky kolektivním vyjednavačům a díky vládním daňovým změnám již k 1. lednu 2021 naopak zvýšily v řádu tisícovek korun,“ uvedla mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

Propouštění bude řešit v týdnu dozorčí rada

Podle Novotné má smluvní mzdy zhruba jen 700 lidí v administrativě s vyššími příjmy. „Pandemie jednou skončí, pokud tedy ke snížení smluvních mezd letos přistoupíme, nebude to navždy. Smluvní mzdy ředitelů, vedoucích a dalších pracovníků převážně v administrativě se dohodou obou stran každoročně nově nastavují. A to jak v závislosti na výkonech jednotlivých zaměstnanců, tak v souvislosti s finančními možnostmi firmy. K úvaze o jejich snížení pro rok 2021 nás vede současná nelehká ekonomická situace,“ vysvětlil předseda představenstva a generální ředitel ČD Ivan Bednárik.

Podle něj nemá současné rozhodování souvislost se zrušením superhrubé mzdy, která přinese zaměstnancům zvýšení reálného příjmu. „Zvažovali bychom to i v případě, že by nedošlo ke zrušení superhrubé mzdy. To sice zmírní dopad do čistého příjmu dotčených zaměstnanců, ale jinak to nemá s naším rozhodnutím nic společného,“ dodal Bednárik.

Dopravce očekává, že v administrativě kromě snižování mezd bude i propouštět. „Ohledně možného propouštění je naším úkolem nastavit nově procesy a identifikovat možné duplicity ke zvýšení efektivity. Tam se, předpokládáme, odkryje i případná nadbytečnost. Všechny varianty a návrhy řešení budeme diskutovat na zasedání Dozorčí rady ČD 21. ledna a následně bude potřeba dosáhnout shody se sociálními partnery,“ uzavírá Ivan Bednárik.

Tagy České dráhy Top
86 komentářů