Smlouvu na elektronické dálniční známky s námi můžete zrušit, oznámilo Asseco

Podoba dálničních známek na rok 2019. Foto: Ministerstvo dopravyPodoba dálničních známek na rok 2019. Foto: Ministerstvo dopravy

Vývoj kolem elektronických dálničních známek nabral nečekaný směr. Společnost Asseco Central Europe oznámila, že je připravena bez jakýchkoliv nároků ukončit

Vývoj kolem elektronických dálničních známek nabral nečekaný směr. Společnost Asseco Central Europe oznámila, že je připravena bez jakýchkoliv nároků ukončit smlouvu se Státním fondem dopravní infrastruktury (SFDI) v hodnotě až 401 milionů korun za informační systém a e-shop pro dálniční známky (IS EDAZ).

Fondu to otevírá možnost zrušit zakázku, za kterou čelí od minulého týdne velké kritice za její příliš vysokou cenu. Kontrakt už stál místo ministra dopravy Vladimíra Kremlíka, premiér Andrej Babiš dnes oznámil, že podá kvůli elektronickým dálničním známkám trestní oznámení.

„K  uvedenému kroku nás vedla skutečnost, že bylo vážně poškozeno jméno naší společnosti. Chceme tímto krokem přispět k vyřešení situace v České republice ohledně IS EDAZ,“ uvedlo Asseco v tiskové zprávě.

Podle firmy došlo k vážnému poškození jména společnosti. „Na základě vzniklé situace, kdy bylo vážně poškozeno jméno naší společnosti, vnímáme náš návrh na ukončení smluvního vztahu v tomto projektu jako nevyhnutelný,“ upřesnila firma. Podle prohlášení mlčenlivost vyplývající ze zákona i uzavřených smluv v průběhu medializace zmiňovaného projektu omezuje možnosti komunikovat a uvádět informace na pravou míru.

Deník Zdopravy.cz dnes upozornil na další nesrovnalosti v celé kauze, například personální propojení poradenské firmy na systém dálničních známek s manažerkou SFDI.  Nastupující ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) podle ČTK uvedl, že pokud se vazba potvrdí, pak obchodní vztah ukončí a „vyvodí nejpřísnější důsledky“.

„Dostáváme stále víc a víc znepokojivé informace, jak to proběhlo. Dneska už můžu potvrdit, že podám trestní oznámení,“ uvedl Babiš podle ČTK. Dodal, že dostává informace o propojení některých lidí. „Je potřeba, aby to policie vyšetřila. Ale dostal jsem zprávu od kolegů, že je to na dobré cestě, abychom v podstatě ty zakázky zrušili, vysoutěžili je znovu a otevřeně. Pro mě je to absolutně nepřijatelné,“ doplnil předseda vlády.

 

Tagy Asseco Central Europe elektronické dálniční známky SFDI Státní fond dopravní infrastruktury
34 komentářů