Smartwings vrací 737 MAX na pravidelné linky. Zítra poletí po téměř dvou letech s cestujícími

Boeing 737 MAX 8 OK-SWE 24. února v Praze před prvním letem po uzemnění. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWE 24. února v Praze před prvním letem po uzemnění. Foto: Smartwings

Cestující si mohou změnit letenku bez poplatku, pokud nechtějí letět s téměř dva roky odstaveným letadlem.

Letecká společnost Smartwings zítra zařadí do pravidelného provozu s cestujícími po téměř dvouleté přestávce Boeing 737 MAX 8. Letoun registrace OK-SWE se vydá na linku QS1152 do Malagy s odletem v 16:20.

Smartwings měly letadlo v rezervačním systému nasazené už dříve na jiné lety, vždy ale došlo ke změně. Zítřejší odlet poprvé dopravce oficiálně potvrdil. Zařazení do letového řádu předcházel dnešní ověřovací let.

Firma bude druhým dopravcem v Evropě, který s tímto typem letadla obnoví provoz. První byl minulý týden TUI fly Belgium. Malaga byla shodou okolností první destinací i belgického letadla a současně i prvním letištěm, kam se před třemi lety Smartwings vydaly s letounem 737 MAX 8 na první pravidelné lince.

Smartwings počítají s tím, že letoun budou nasazovat hlavně na delší trasy, kde se více projeví jeho úspornější provoz. Dopravce jich má ve flotile zatím sedm, další přitom objednané. „Do začátku letní sezóny chceme postupně uvést do provozu všech sedm letadel 737 MAX 8. U každého jednotlivého letounu budou před znovuzavedením do provozu provedeny ověřovací lety,“ řekla v lednu po schválení letadla v Evropě mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Dopravce před týdnem spustil speciální stránku k letadlům 737 MAX. Na nich se snaží odpovědět na nejčastější dotazy, které se týkají návratu těchto letadel do provozu. Firma umožní lidem, kteří s tímto typem letět nechtějí, bezplatnou změnu rezervace. „Ačkoli máme v bezpečnost letounů 737 MAX plnou důvěru, chápeme, pokud budete chtít využít alternativní let operovaný jiným typem letounu. Svou rezervaci v takovém případě můžete změnit bez poplatku,“ uvedly aerolinky. Úplně zdarma ale být změna nemusí: týká se pouze letů, které budou k dispozici za stejnou cenu a koupených do 30. června.

Všech sedm letadel 737 MAX 8 je od zákazu provozu 13. března 2019 odstaveno v Praze. Po celou dobu na nich byla prováděna údržba podle předpisů výrobce.

Tagy Boeing 737 MAX boeing 737 MAX 8 smartwings
31 komentářů