737 MAX je po téměř roce opět nad Českem, Smartwings ho zkoušejí před pravidelným provozem

Boeing 737 MAX 8 OK-SWE 24. února v Praze před prvním letem po uzemnění. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWE 24. února v Praze před prvním letem po uzemnění. Foto: Smartwings

Boeing 737 MAX v barvách Smartwings je ve vzduchu po téměř roce, návrat do pravidelného provoze se blíží.

Návrat Boeingu 737 MAX 8 do pravidelného provozu na letech Smartwings se blíží. Dopravce dnes s prvním letadlem po aktualizaci řídícího systému vzlétl. Zkušební let je podmínkou pro návrat letadla do běžného provozu.

Ke startu došlo dnes v 9:57, letadlo přistálo po 1 hodině a 22 minutách letu úspěšně přistál, v Praze otestoval i průlet. Průběh letu je na Flightradar24.com. Dopravce zatím svůj první technický let po opětovném schválení provozu těchto letadel v Evropě nekomentoval. Jde o letadlo registrace OK-SWE.

Smartwings původně plánovaly nasazení tohoto letadla už minulou sobotu, nakonec start ale odložily. Kdy poprvé poletí s cestujícími, není jasné, rezervační systém aerolinek se v tomto ohledu často mění.

První letadlo 737 MAX máme v plánu nasadit do komerčního provozu ještě během února. Do začátku letní sezóny chceme postupně uvést do provozu všech sedm letadel 737 MAX 8. U každého jednotlivého letounu budou před znovuzavedením do provozu provedeny ověřovací lety,“ řekla v lednu po schválení letadla v Evropě mluvčí Smartwins Vladimíra Dufková.

Zprovoznění každého letadla zahrnuje proškolení pilotů, aktualizaci softwaru a hardwaru a další činnosti dle požadavků EASA. Předepsaným výcvikem na simulátorech projdou postupně všichni piloti Smartwings, návrat jednoho letadla zabere zhruba tři týdny.

Současně také spustily speciální stránku k letadlům 737 MAX. Na nich se snaží odpovědět na nejčastější dotazy, které se týkají návratu těchto letadel do provozu. Firma umožní lidem, kteří s tímto typem letět nechtějí, bezplatnou změnu rezervace. „Ačkoli máme v bezpečnost letounů 737 MAX plnou důvěru, chápeme, pokud budete chtít využít alternativní let operovaný jiným typem letounu. Svou rezervaci v takovém případě můžete změnit bez poplatku,“ uvedly aerolinky. Úplně zdarma ale být změna nemusí: týká se pouze letů, které budou k dispozici za stejnou cenu a koupených do 30. června.

Všech sedm letadel 737 MAX 8 je od zákazu provozu 13. března 2019 odstaveno v Praze. Po celou dobu na nich probíhala předepsaná údržba podle předpisů Boeingu, v rámci údržby proběhl loni na jaře zkušební let.

Boeing 737 MAX 8 OK-SWE 24. února v Praze před prvním letem po uzemnění. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWE 24. února v Praze před prvním letem po uzemnění. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWE 24. února v Praze před prvním letem po uzemnění. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWE 24. února v Praze před prvním letem po uzemnění. Foto: Smartwings
Tagy 737 max Boeing 737 MAX boeing 737 MAX 8 smartwings
19 komentářů