ČSA se vrací do Londýna, začnou létat na Heathrow

První Boeing 737-800 v barvách ČSA registrace OK-TST. Foto: Marek HorákPrvní Boeing 737-800 v barvách ČSA registrace OK-TST. Foto: Marek Horák

(aktualizováno 12:41) České aerolinie chtějí od 25. června obnovit lety mezi Prahou a Londýnem. Spojení zrušily Smartwings, pod které ČSA

(aktualizováno 12:41) České aerolinie chtějí od 25. června obnovit lety mezi Prahou a Londýnem. Spojení zrušily Smartwings, pod které ČSA patří,  loni v listopadu, teď se do britské metropole vrací na jiné letiště. Namísto Gatwicku budou v Londýně  létat na hlavní letiště Heathrow, které je největším v Evropě.

Plán na zavedení letů oznámil včera v CNN Prima News generální ředitel Smartwings Roman Vik, dnes ho potvrdila mluvčí Vladimíra Dufková. „Záleží pochopitelně na vládních opatřeních, zda bude možné let provozovat. Chceme létat denně,“ uvedla Dufková. Lety zatím nejsou v rezervačním systému, aerolinky chystají na dnešní den oznámení o obnově dalších destinací.

Návrat do Londýna, kam z Prahy dlouhodobě létá nejvíce lidí, je do jisté míry překvapením především s ohledem na výběr letiště. Takzvané sloty, tedy práva pro přistávání a odlety v určitý čas, se prodávají na Heathrow v řádu desítek milionů dolarů. Například v roce 2016 Oman Air koupil jediný slot od Kenya Airways za 76 milionů dolarů.

Smartwings nechtějí uvést, jak se ke slotu firma dostala. „Je to obchodní tajemství,“ uvedla Dufková.

Na Heathrow z Prahy létají British Airways, které linku používají i pro návoz cestujících na své dálkové lety a spojení dalších aliančních dopravců. České aerolinie letiště opustily už v roce 2010. Za sloty tehdy inkasovaly od British Airways 400 milionů korun.

(Smartwings původně uvedly, že let bude provozován pod kódem Smartwings, nakonec ho budou provozovat pod kódem ČSA) 

 

Tagy České aerolinie ČSA Heathrow LHR Londýn Heathrow PRG-LHR smartwings Top
98 komentářů