Slovensko zavede od srpna jednodenní dálniční známku, přijde na 5,40 eura

Slovenská rychlostní silnice R1. Zdroj: Ministerstvo dopravy SRSlovenská rychlostní silnice R1. Zdroj: Ministerstvo dopravy SR

Ceny zbylých známek Slovensko letos nemění. Současně ale od srpna přestane nabízet vinětu na kalendářní rok.

Slovensko zavede od začátku letošního srpna jednodenní dálniční známku, přijde na 5,40 eura (136 Kč). Její cenu dnes stanovila vláda, která schválila vykonávací nařízení k zákonu o dálniční známce. Bratislava tak v plné míře využila unijní směrnici, podle které jednodenní známka může stát maximálně devět procent z ceny té roční.

Slovenské ministerstvo dopravy už dříve upozornilo, že jednodenní známka bude platit v jednom kalendářním dnu, nikoliv 24 hodin od nákupu. Stejné pravidlo podle ministerstva uplatňuje například Rakousko, ale i Česká republika, která jednodenní známku v ceně 200 korun zavedla na začátku letošního března. Jednodenní viněta se vyplatí motoristům, kteří využívají slovenské dálnice jen zřídka.

Ceny zbylých známek Slovensko letos nemění. Současně ale od srpna přestane nabízet vinětu na kalendářní rok. Nadále bude možné zakoupit například známku s platností 365 dnů. Ta po loňském zdražení o pětinu nyní přijde na 60 eur (1 514 Kč), 30denní známka stojí 17 eur (429 Kč) a desetidenní 12 eur (303 Kč).

Dálniční známky za využívání zpoplatněných silnic se vztahují na osobní vozidla. Za jízdu bez viněty hrozí řidiči bloková pokuta od 50 do 200 eur (zhruba 1 260 až 5 045 Kč). Ve správním řízení úřady za tento delikt ukládají provozovateli vozidla pokutu zpravidla 150 eur (3 785 Kč), přičemž při úhradě do 15 dnů stačí zaplatit 100 eur (2 523 Kč).

Nákladní vozidla a autobusy platí na Slovensku za jízdu po dálnicích a dalších vymezených silnicích mýtné. To závisí na hmotnosti vozidla, jeho emisní třídě a na ujeté vzdálenosti.

Tagy jednodenní dálniční známka slovensko
25 komentářů