Slovensko jedná s RegioJetem o prodloužení smlouvy na provoz vlaků Bratislava – Komárno

RegioJet na trati z Bratislavy do Komárna jezdí například s vlaky Bombardier Talent. Foto: RegioJetRegioJet na trati z Bratislavy do Komárna jezdí například s vlaky Bombardier Talent. Foto: RegioJet

Soutěž slovenského ministerstva dopravy na provoz vlaků mezi Bratislavou a Komárnem skončila podle očekávání a varování dopravců fiaskem. Stát tak

Soutěž slovenského ministerstva dopravy na provoz vlaků mezi Bratislavou a Komárnem skončila podle očekávání a varování dopravců fiaskem. Stát tak bude řešit, komu zadá od prosince dál provoz na této trase. Zatím začal jednat opět s RegioJetem, chce vypsat soutěž znovu.

„Soutěž nebyla zrušená, jen nemá úspěšného vítěze. Proto se podle podmínek dané evropskou legislativou bude v soutěži pokračovat,“ uvedlo ministerstvo dopravy na dotaz Zdopravy.cz. Ministerstvu přišla jen nabídka RegioJetu, která ale nesplňovala podmínky.

RegioJetu v prosinci končí na trati smlouva, netají se tím, že by rád na Slovensku pokračoval. Loni vypsaná soutěž ale sklidila kritiku více dopravců, především za velmi krátké lhůty.

Ministerstvo v odpovědi uvedlo, že soutěž zopakuje v nejbližších týdnech. „Základní změnou bude prodloužení lhůt na podání nabídek i samotnou přípravu na zahájení provozu,“ uvedlo ministerstvo.

S RegioJetem proto jedná o prodloužení stávající smlouvy. „Jednáme s nimi. Společnost byla vybraná jako první na jednání proto, že je už zde etablovaná a zapojedná Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja,“ dodalo ministerstvo. Pokud se s RegioJetem nedohodnou, osloví jiné dopravce. Prodloužená smlouva bez soutěže může být podle ministerstva jen na dva roky.

RegioJet se zájmem o další provoz na trati netají. „Zaslali jsme nabídku na pokračování provozu, kvůli situaci s ohledem na COVID-19 ale nemohla být věc dále řešena. Předpokládáme jednání o dalším postupu v dohledném čase,“ uvedl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Tagy Bratislava - Komárno Ministerstvo dopravy SR RegioJet
29 komentářů