Slovenské ministerstvo zrušilo soutěž na vlaky Bratislava – Komárno. Přihlásila se jen ZSSK

Souprava ZSSK v Komárně. Foto: ZSSKSouprava ZSSK v Komárně. Foto: ZSSK

Slovenské ministerstvo bude jednat o smlouvách přímým zadáním.

Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenské republiky má za sebou další neúspěšný pokus vybrat alespoň na jednu trať dopravce v otevřené soutěži. Ministr dopravy Andrej Doležal dnes oznámil, že soutěž na provoz vlaků mezi Bratislavou a Komárnem zrušil.

Podepsal jsem zrušení soutěže. Přišla pouze nabídka od Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), která byla výrazně vyšší, než jsme očekávali,“ řekl Doležal v rozhovoru, který umístil na svůj facebookový profil.

Na Slovensku se dosud nepodařilo na žádnou trať vybrat dopravce v otevřeném tendru, v minulosti zrušilo ministerstvo dvakrát soutěž na provoz vlaků na trati Žilina – Rajec. Stejně jako u jiných soutěží byla i v případě poslední zrušené soutěže důvodem nezájmu velmi krátká doba na podání nabídek a zajištění startu provozu.

Doležal podle svých slov myslí ale plány na liberalizaci železnice vážně. „Budeme jednat o přímém zadání na desetiletou smlouvu. Chci jednat s každým, kdo je na trhu relevantním hráčem,“ dodal Doležal.

Na trati z Bratislavy do Komárna jezdil do prosince loňského roku RegioJet, který získal v minulosti smlouvu také přímým zadáním. Po jejím uplynutí se stát rozhodl zadat provoz ZSSK, která provozuje soupravy ve spolupráci s ÖBB.

RegioJet minulý týden ostře kritizoval postup slovenského ministerstva u soutěží. „Je to smutná zpráva o kompletní ztrátě důvěry dopravců v upřímný zájem ministerstva soutěžit veřejné zakázky na železnici.  Je třeba sestavit transparentní harmonogram soutěží na dotované spoje na Slovensku a začít úplně od čistého stolu. Dosavadní postup soutěží na oko stál pouze spousta peněz a energie, ale zákazníci se lepších služeb na železnici nedočkali,“ uvedl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Tagy Bratislava - Komárno Ministerstvo dopravy SR Železni ZSSK
38 komentářů