Slovenské Go2Sky končí, vrátí licenci. Zvažují návrat příští rok pod jinou značkou

Boeing 737 v barvách Go2Sky. Foto: Go2SkyBoeing 737 v barvách Go2Sky. Foto: Go2Sky

Slovenský dopravce se zaměřuje na pronájem letadel jiným aerolinkám i s posádkami, kvůli současné situaci vstoupí do likvidace.

Slovenská letecká společnost Go2Sky, která se objevovala v minulých letech i na řadě letů z Česka, ukončí letos svůj provoz a vstoupí do likvidace. Důvodem je situace v oboru a prudký pokles poptávky.

O konci informoval jako první server airliners.sk, šéf a majitel firmy Daniel Ferjanček plánované ukončení činnosti pro deník Zdopravy.cz potvrdil. Zdůraznil, že firma nekrachuje, ale vstoupí sama do likvidace. „V situaci, která neposkytuje žádnou právní jistotu, o kterou bychom se mohli opřít při snahách o zachování provozu nebo zmrazení chodu společnosti, je bohužel jediným řešením ukončení provozu a vrácení licence,“ řekl Ferjanček.

Zaměstnancům již oznámil plánovaný konec. „Na účtě máme prostředky, které pokryjí vyplacení mezd i za srpen,“ napsal zaměstnancům. Licenci chce firma vrátit do konce měsíce.

Go2Sky se specializují na takzvané ACMI pronájmy, tedy pronájem letadel včetně posádek. V minulosti těžila aerolinka z nedostatku kapacity v Evropě, teď celosvětově nastal opak.

Ferjanček nechce letecký byznys opustit trvale. „Zvažujeme všechny možné varianty, stále jednáme s majiteli letadel. Zůstává mi víra, že nepůjde o úplný konec příběhu pro silný tým profesionálů z jedné z nejlepších ACMI společnstí ve střední Evropě,“ dodal Ferjanček. Go2Sky vznikly v roce 2012, ve flotile mají čtyři boeingy 737-800.

V rozhovoru pro deník SME uvedl Ferjanček, že chce odejít jako slušný člověk, který po sobě nenechá dluhy. „Víme, že naše společnost nevydrží fungovat déle než do září. Poplatíme faktury a mzdy a skončíme zodpovědným způsobem,“ řekl Ferjanček.

Velký rozhovor s Danielem Ferjančekem jsme přinesli loni v listopadu.

Tagy Go2Sky
15 komentářů