Slováci chystají jednotnou jízdenku pro vlaky a autobusy. V Česku běží jednání o rozšíření OneTicket do autobusů

Vlak ZSSK v Žilině. Foto: ZSSKVlak ZSSK v Žilině. Foto: ZSSK

Na Slovensku má vzniknout celostátní koordinátor veřejné dopravy.

Slovensko chystá zásadní proměnu v oblasti jízdného ve veřejné dopravě. Ministerstvo dopravy zveřejnilo záměr na změnu zákona o veřejné dopravě, která má přinést jednotný tarif pro železnici, autobusy i MHD.

Záměr je zveřejněn ve slovenské obdobě systému meziresortního připomínkového řízení. „Cílem je vytvoření podmínek pro sjednocení tarifních a přepravních podmínek mezi železniční, příměstskou autobusovou a městskou hromadnou dopravou,“ uvádí se v materiálu. Materiál má současně definovat i standardy pro veřejnou dopravu a lepší koordinaci. Má vzniknout celostátní integrátor Národná dopravná agentura (NADA). Cílem je celkově zvýšit atraktivitu systému veřejné dopravy. Podobné návrhy na celostátního integrátora se objevovaly v Česku, u krajů ale narazily.

Ministerstvo upozorňuje, že podíl veřejné dopravy na celkových dopravních výkonech na Slovensku dlouhodobě klesá. „Systém je pro potenciální cestující neatraktivní, chybí jednotná koncepce v objednávání dopravních výkonů pro celé území,“ konstatuje ministerstvo v dokumentu. Zatímco vlaky včetně regionálních spojů objednává ministerstvo dopravy, autobusy řeší kraje.

V Česku je integrace podstatně dál. O rozšíření systému jednotného tarifu OneTicket do autobusů se v Česku diskutuje několik let. „Probíhají bilaterální jednání s jednotlivými objednateli, například se systémy PID v Praze a okolí, se systémem IDSOK v Olomouckém kraji a dalšími,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Konkrétní smlouva ale uzavřena nebyla. „Konkrétně to totiž znamená předem provést řadu drobných akcí, které jsou pro provázání OneTicket a IDS potřebné: doplnění vybrané nabídky elektronických jízdních dokladů jednotlivých IDS na prodejní kanály OneTicket, doplnění vyhledávače o zastávky veřejné linkové dopravy a zastávky městských drah pro možné vyhledání včetně IDS, možnost aktivace jízdních dokladů v mobilní aplikaci OneTicket atd. Nabídka papírových jízdních dokladů IDS bude patrně méně rozsáhlá než nabídka elektronických dokladů,“ dodal Jemelka.

Tagy Integrace veřejné dopravy integrovaná doprava Ministerstvo dopravy SR OneTicket slovensko systém jednotného tarifu
57 komentářů