Sleva na spotřební dani z nafty končí, státu přestanou zbytečně unikat miliardy korun

Čerpací stanice Benzina. Foto: BenzinaČerpací stanice Benzina. Foto: Benzina

Sazba se vrátí na 9,95 Kč za litr.

Vláda se rozhodla ukončit jeden z mnoha zbytečných výpadků státního rozpočtu. Od poloviny roku by měl stát opět vybírat spotřební daň ve výši 9,95 Kč z každého litru.

O konci slevy formou změny zákona o spotřební dani rozhodla dnes vláda, informoval o tom ministr dopravy Martin Kupka.  Sleva 1,50 Kč z každého litru platila od června 2022, kdy byla zavedena jako kompenzační opatření pro vysoké ceny pohonných hmot. Ty jsou ale minulostí. Ceny jsou aktuálně nejnižší za posledních 19 měsíců. Návrat daně na původní výši bude znamenat pro řidiče zdražení o tuto částku. Pokud se ale bude cena nafty vyvíjet tak jako v posledních týdnech, je možné, že ke zdražení ani nedojde.

Zrušení slevy má přinést do rozpočtu 800 milionů korun měsíčně. K tomu, aby ke zrušení došlo, musí dojít ještě ke změně zákona. Podle Kupky by mohlo dojít k tomu, aby sleva přestala platit od 1. července.

Zatímco u benzínu šlo o umělé snížení daně jen do konce září a od října 2022 se platí z každého litru opět 12,84 Kč, u nafty stát účtuje stále sníženou sazbu 8,45 Kč za litr. To vše v době, kdy je státní rozpočet v rekordním deficitu a státu na slevě ze spotřební daně utíkají miliardy korun.

„Hlavním důvodem dřívějšího návratu k původní sazbě daně je výrazný pokles ceny motorové nafty pro řidiče v České republice, která byla v dubnu jednou z nejnižších v celé Evropské unii. V kontextu hledání úsporných opatření v rámci konsolidačního balíčku tímto krokem o jednotky miliard vylepšíme hospodaření státního rozpočtu už letos,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Litr již pod 30 korunami

Na velký únik peněz do státní kasy formou slevy na spotřební dani upozornil deník Zdopravy.cz v dubnu.  Tehdy ještě ministerstvo financí tvrdilo, že sleva potrvá do konce letošního roku. „Zkrácení tohoto opatření by bylo možné pouze novelou zákona, která by s ohledem na standardně dlouhý legislativní proces v České republice pravděpodobně nestihla vstoupit v platnost před koncem roku. Aby se přitom zamezilo nepřípustné retroaktivitě, musela by účinnost opětovného zvýšení sazby daně nastat až po datu účinnosti příslušné novely. I proto ministerstvo financí dřívější zvýšení spotřební daně z nafty na původní úroveň neplánuje,“ uvedl Petr Habáň z tiskového odboru ministerstva.

Jen loňské snížení spotřební daně přineslo výpadek v rozpočtu 6,7 miliardy, letos ministerstvo financí počítá s výpadkem 9,6 miliardy korun. Spotřební daň je dlouhodobě jedním z hlavních zdrojů financování dopravních staveb. Vzhledem k tomu, že podle zákona o rozpočtovém určení daní připadá 9,1 % z výnosu spotřební daně z minerálních olejů na příjmy Státního fondu dopravní infrastruktury, ten si může z letošního rozpočtu na dopravní stavby smazat zhruba 900 milionů korun.

Podle informací deníku Zdopravy.cz konec slevy prosadili hlavně zástupci Pirátů a STAN, ODS o zrušení slevy dlouho nechtěla slyšet.

Průměrná cena nafty je aktuálně podle dat CCS 32,59 Kč za litr, u Tank ONO od minulého týdne jen 29,90 Kč. Průměrná cena benzínu je aktuálně 37,29 Kč za litr. Za zlevněním je hlavně pokles velkoobchodních cen.

Tagy ceny PHM spotřební daň
162 komentářů