Sláva pod Jizerkami. Poláci obnovili po 27 letech provoz na trati k českým hranicím

Návrat provozu železniční dopravy do lázeňského města Świeradów-Zdrój. Foto: KDNávrat provozu železniční dopravy do lázeňského města Świeradów-Zdrój. Foto: KD

Vlaky navážou na bezplatné autobusy do Nového Města pod Smrkem.

Dolnoslezské vojvodství dnes oficiálně otevřelo opravenou trať z Mirsku do lázeňského města Świeradów-Zdrój v podhůří Jizerských hor na hranicích s Českem. Po dnešní slavnostní jízdě začne pravidelný provoz v neděli 10. prosince.

Provoz na trati obnovilo Dolnoslezské vojvodství po 27 letech. Oprava trati z vyšla na 60 milionů zlotých.

Po 27 letech získávají obyvatelé Świeradów-Zdrój opět přístup k železničnímu spojení. Jde o další krok samosprávy v boji proti dopravnímu vyloučení. Tato investice je dokonalým příkladem dobré spolupráce mezi obcemi a maršálským úřadem, protože byla realizována s podporou místních samospráv,“ řekl maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylski.

Trať Gryfów Śląski – Mirsk – Świeradów-Zdrój o délce 17 km bude obsluhovat devět párů vlaků, které budou zastavovat v zastávkách Proszówka, Mirsk, Mroczkowice a Krobica. Cesta z Gryfów Śląski do Świeradów-Zdrój potrvá přibližně 20 minut.

Jen tak můžeme obyvatele přesvědčit, že cestování vlakem v Dolním Slezsku je nejen pohodlné, ale také odpovídá jejich skutečným potřebám a může konkurovat autům,“ říká Tymoteusz Myrda, radní Dolnoslezského vojvodství odpovědný za železnici. S jedním přestupem vznikne spojení například do Jelení Hory nebo Zhořelce.

Świeradów Zdrój je jedním z nejznámějších dolnoslezských letovisek. Z návratu vlaků do tohoto malebného města budou těžit turisté, lyžaři i lázeňští hosté. Z nádraží budou jezdit bezplatné autobusy do kteréhokoliv hotelu nebo sanatoria. Město podle starosty navštíví milion lidí ročně.

Místní pojali návrat vlaků velkolepě, na nástupišti mávaly příjezdu vlaku desítky lidí, nechyběl orchestr. Vlaky navážou i na bezplatnou MHD ve městě včetně linky do Nového Města pod Smrkem (čtyřikrát denně, jízdní řád zde).

Železniční trať z Gryfów Śląski do Mirsku byla postavena v roce 1884. Z Mirska do Świeradów-Zdrój v roce 1909. Poslední osobní vlak z Mirska odjel v roce 1996.

Jde o jednu z tratí, které vojvodství převzalo do své správy. Video z jízdy prvního vlaku je zde.

Návrat provozu železniční dopravy do lázeňského města Świeradów-Zdrój. Foto: KDNávrat provozu železniční dopravy do lázeňského města Świeradów-Zdrój. Foto: KDNávrat provozu železniční dopravy do lázeňského města Świeradów-Zdrój. Foto: KDNávrat provozu železniční dopravy do lázeňského města Świeradów-Zdrój. Foto: KDNávrat provozu železniční dopravy do lázeňského města Świeradów-Zdrój. Foto: KDNávrat provozu železniční dopravy do lázeňského města Świeradów-Zdrój. Foto: KD
Tagy Dolní Slezsko Gryfów – Świeradów Koleje Dolnośląskie Polsko trať Gryfów Śląski – Mirsk – Swieradow Zdrój
63 komentářů