dkv-spojujeme

Skupině Jihotrans ubyla v osobní dopravě polovina cestujících

Vlak GW Train Regio u stanice Černý Kříž. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVlak GW Train Regio u stanice Černý Kříž. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Na šumavských lokálkách, kde skupina provozuje 21 vlaků, počty cestujících ale loni vzrostly.

Skupina Jihotrans, kterou tvoří dopravní a servisní firmy, zaznamenala kvůli koronaviru největší ztráty v osobní dopravě. Meziročně ubyla polovina cestujících. Konsolidovaný obrat za loňský rok čeká o pětinu nižší, předloni byl 3,2 miliardy Kč. Firma s 1100 zaměstnanci propustila loni 18 lidí hlavně z kanceláří. Loni brzdila investice, letos koupí 70 nových kamionů a 15 autobusů. Využívá i státní covidové podpory, řekl ČTK generální ředitel GW Jihotrans Robert Krigar.

Největší propad je u zájezdové dopravy. „Skončila ze dne na den a celý rok byla na nule. V osobní autobusové dopravě ubylo 50 procent cestujících a teď, když jsou zavřené okresy, tak jsou některé autobusy plné tak z dvaceti procent,“ řekl Krigar. Firma vlastní 12 zájezdových autobusů.

Mírný pokles eviduje Jihotrans v kamionové dopravě, zakázek má ale dost. Firma vlastní 300 nákladních aut. Letos koupí 70 nových, proti plánu o 30 méně, jedno stojí asi 70.000 eur (kolem 1,8 milionu Kč). Objednala i 15 nových autobusů. Potřebuje přijmout 30 řidičů kamionů.

Do skupiny patří společnosti GW Jihotrans, ČSAD STTRANS, ČSAD Jihotrans, GW Bus, GW Logistics, GW Train Regio, GW Cargo, Auta Borek či Tachoservis. Firma GW Train Regio provozuje regionální osobní železniční dopravu v Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji. Zaměstnává 120 strojvůdců. Od prosince 2017 zajišťuje místo Českých drah dopravu na takzvaných šumavských lokálkách, kde provozuje 21 vlaků a počty cestujících tam loni vzrostly. V železniční dopravě má ale za loňský rok výpadek tržeb kolem 20 milionů. „Léto bylo vždycky silné, loni tedy bylo jen o něco silnější, neposkočilo na 200 procent tržeb, ale třeba na 120 procent. To nemůže ten zbytek (roku) vynahradit,“ řekl Krigar.

Jihotrans provozuje i devět čerpacích stanic, na nichž rovněž registruje propad. Klesly také prodeje aut ve firmě Auta Borek. „Letošní rok je tragický: běžně se v lednu a únoru prodávalo každý měsíc kolem 90 aut, teď jsme v únoru na osmnácti,“ řekl Krigar.

Skupina Jihotrans má asi 1100 zaměstnanců, 300 nákladních aut, asi 200 autobusů a 40 motorových vlakových jednotek. V roce 2019 jí stoupl konsolidovaný zisk po zdanění o 14 milionů na 108 milionů Kč.

ČTK

Tagy Jihotrans
15 komentářů