Škrty o dvě třetiny. Ryanair nechá v Praze na zimu jen deset linek

Boeing 737-800 společnosti Ryanair na odletu z Prahy. Foto: Letiště PrahaBoeing 737-800 společnosti Ryanair na odletu z Prahy. Foto: Letiště Praha

Z Brna a Ostravy Ryanair nebude přes zimu létat vůbec.

Letecká společnost Ryanair oproti původním plánům z léta výrazně omezí svoji přítomnost v Praze. Provoz v zimním letovém řádu zredukuje na celkem deset linek. Ještě v létě přitom dopravce plánoval spojení do celkem 30 destinací z Prahy.

Jde o konečnou úpravu zimního letového řádu. Jeho velké proškrtávání začalo minulý týden, finální podobu potvrdila deníku Zdopravy.cz mluvčí Ryanairu Olga Pawlonka. Letový řád počítá s celkem 29 lety týdně, do žádné z destinací nebude létat každý den. Nejčastěji bude v provozu spojení do Londýna: šestkrát týdně.

Ještě větší redukce nastane v porovnání s počtem destinací u počtu letů. Původně Ryanair plánoval v Praze 129 letů týdně, nakonec jich bude za týden jen 29. Ryanair zatím nechce sdělit, které linky obnoví v letním letovém řádu. „Je zatím příliš brzy, bude záležet na vládních opatřeních v jednotlivých zemích EU,“ uvedla Pawlonka. U řady destinací zatím nejsou letenky na léto vůbec v prodeji.

Omezení se týká i letového provozu z Brna a Ostravy, odkud Ryanair na zimu zcela zmizí. Zatímco z Brna Ryanair prodává už lety na letní letový řád, z Ostravy zatím ne. „Máme od Ryanairu vyjádření, že pokud to situace dovolí, na jaře se vrátí,“ řekl obchodní ředitel Letiště Ostrava Stanislav Bujnovský.

Ryanair  minulý týden oznámil celoplošné zmenšení své kapacity na 40 % loňské zimy. Firma zcela uzavřela své základny v Corku, Shannonu a Toulouse. K tomu ještě výrazně omezí své působení na základnách v Belgii, Německu, Španělsku, Portugalsku a Rakousku. Z redukce a slabé poptávky viní Ryanair chyby vlád při zvládání pandemie koronaviru.

Kam bude Ryanair z Prahy létat v zimě 2020/21

Brusel Charleroi – 2 lety týdně
Pafos – 2 lety týdně
Marseille – 2 lety týdně
Bari – 1 let týdně (na přelomu roku 2)
Bergamo – 4 lety týdně
Řím – 3 lety týdně
Barcelona – 2 lety týdně
Malaga – 2 lety týdně
Edinburgh – 2 lety týdně
Londýn Stansted – 6 letů týdně
Manchester – 3 lety týdně

Tagy letiště praha omezení dopravy kvůli koronaviru Ryanair Top
76 komentářů