Škola, filmový archiv i kino. V Praze podepsali memorandum o nákladovém nádraží Žižkov

Nákladové nádraží Žižkov. Pramen: České dráhyNákladové nádraží Žižkov. Pramen: České dráhy

V Praze dnes bylo podepsáno Memorandum o vzájemné spolupráci na proměně památkově chráněné budovy nákladového nádraží na Žižkově. Cílem zúčastněných

V Praze dnes bylo podepsáno Memorandum o vzájemné spolupráci na proměně památkově chráněné budovy nákladového nádraží na Žižkově. Cílem zúčastněných stran je koordinace plánů na budoucí využití budovy i jejího okolí, uvedly České dráhy v tiskové zprávě.

Podpisem memoranda zástupci veřejných institucí a zapojených firem oznamují podle ČD svůj zájem o „vznik a rozvoj nového celoměstsky významného veřejného prostoru ve vnitrobloku budovy a na výstavbě městské, převážně rezidenční, zástavby v okolí budovy“.

„Areál nákladového nádraží Žižkov už neslouží železniční dopravě a my pro něj nemáme žádné využití. Vítáme proto, že všichni zúčastnění společně deklarují zájem hledat cestu k tomu, aby tato zajímavá lokalita ožila a sloužila Pražanům,“ sdělil šéf ČD Václav Nebeský.

Nákladové nádraží Žižkov. Pramen: České dráhyNákladové nádraží Žižkov, vizualizace budoucího stavu. Pramen: České dráhyNákladové nádraží Žižkov, vizualizace budoucího stavu. Pramen: České dráhyNákladové nádraží Žižkov, vizualizace budoucího stavu. Pramen: České dráhyNákladové nádraží Žižkov. Pramen: České dráhyNákladové nádraží Žižkov. Pramen: České dráhy

Budova by měla být v budoucnu centrem nové převážně rezidenční čtvrti, která v okolí vznikne. Samotná budova se má přeměnit na moderní centrum Prahy 3, v rámci proměny má vzniknout i školské zařízení. Čelní budovu by měl využívat Národní filmový archiv, který do nového sídla přesune i odborná pracoviště, knihovnu a Kino Ponrepo. Dopravní spojení v budoucnu zajistí nová tramvajová trať.

Memorandum podepsali ministr kultury Lubomír Zaorálek, primátor Prahy Zdeněk Hřib, starosta Prahy 3 Jiří Ptáček, generální ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant, za developera Sekyra Group předseda představenstva Luděk Sekyra a místopředseda představenstva Leoš Anderle, za České dráhy předseda představenstva Václav Nebeský a člen představenstva Petr Pavelec a za Žižkov Station Development předseda představenstva Leoš Anderle a místopředseda představenstva Petr Král.

Vlakový provoz na nákladovém nádraží utichl v roce 2016, definitivně bylo odříznuto od železniční sítě loni v listopadu, když se Správa železnic rozhodla neobnovovat výhybku po nehodě vlaku v Malešicích.

Tagy Nákladové nádraží Žižkov
23 komentářů