Škoda dokončila nejdelší tramvaj na světě, německý dopravce si objednal dalších 34 vozidel

Tramvaj 38T pro rnv. Foto: rnvTramvaj 38T pro rnv. Foto: rnv

Pro Škodu jde o největší exportní zakázku na tramvaje, pro rnv jich dodá 114.

Společnost Škoda Group výrazně zvětší svoji největší zakázku na tramvaje do Německa. Dopravnímu podniku podniku rnv (Rhein-Neckar-Verkehr), který provozuje tramvajovou dopravu v Mannheimu, Ludwigshafenu a Heidelbergu, dodá dalších 34 tramvají k původně objednaným 80.

Dopravce to oznámil na svých stránkách u příležitosti dodávky nejdelší tramvaje z původní objednávky na celkem 80 tramvají. „Jde o zásadní rozhodnutí pro obnovu našeho vozového parku a zvýšení přepravního výkonu,“ uvedl Christian Specht, starosta Mannheimu.

K převzetí tramvaje ForCity Smart 38T došlo včera. Tramvaj měří 58,69 metru, jednotlivé články půjde kvůli údržbě rozpojit. Tramvaj pojme 368 cestujících, z toho 144 sedících. Jde o nejdelší tramvaj na světě s metrovým rozchodem.

Technický ředitel rnv Martin in der Beek uvedl, že po počátečních problémech a zpoždění dodávky je provoz bez problémů. „Aktuálně přebíráme jednu novou tramvaj během jednoho či dvou týdnů,“ dodal Beek.

V síti rnv bude jezdit celkem 12 vozidel ForCity Smart 38T. Jezdit budou hlavně na linkách 1 a 5, do provozu s cestujícími by se měla po zkušebních jízdách dostat ještě letos. Dosud dopravce převzal kromě nejdelší tramvaje 16 tramvají (objednáno 31, typ 36T) o délce 40 metrů a 9 o délce 30 metrů (objednáno 37, typ 37T). Dodávka celkem 114 tramvají má být hotová do konce roku 2026.

Pro Škodu jde o jednu z největších tramvajových zakázek. Výroba probíhá v továrnách ve finském Otanmäki a v Plzni. Tramvaj vychází z modelu Artic vyráběného Transtechem, vzhledem k řadě požadavků zákazníka jde ale v podstatě o nový typ. Hodnota zakázky je přes sedm miliard korun. Hodnotu opce ani přesné rozložení objednávky v opci dopravce neuvedl.

Tramvaj 38T pro rnv. Foto: rnvVýroba tramvaje 38T. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czVýroba tramvaje 38T. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czVýroba tramvaje 38T. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNová tramvajová trať v Mannheimu. Foto: rnvPrvní jízda nové škodovácké tramvaje na síti rnv. Pramen: rnvNová tramvaj od Škody pro rnv. Pramen: rnvPrvní tramvaj Škoda pro německého dopravce rnv. Pramen: Škoda GroupPrvní tramvaj Škoda pro německého dopravce rnv. Pramen: Škoda GroupPřeprava tramvaje 36T do Berlína. Foto: Škoda GroupInteriér tramvaje Škoda 36T. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czInteriér tramvaje Škoda 36T. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czInteriér tramvaje Škoda 36T. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPřeprava tramvaje 36T do Berlína. Foto: Škoda GroupModel nové tramvaje pro dopravní podnik Rhein-Neckar-Verkehr (rnv). Foto: Škoda TransportationInteriér nové tramvaje pro rnv. Foto: Škoda Transportation
Tagy 38T Rhein-Neckar-Verkehr Rhein-Neckar-Verkehr (rnv) rnv Škoda Group
38 komentářů