Škoda začala s výrobou nejdelší tramvaje na světě

Výroba tramvaje 38T. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czVýroba tramvaje 38T. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

První tramvaj bude dodána do Německa letos v létě.

V Plzni začala výroba aktuálně nejdelší tramvaje na světě. Šestičlánková tramvaj ForCity Smart 38T bude po dokončení měřit přes 58 metrů. Zákazníkem je německý dopravce rnv (Rhein-Neckar-Verkehr), který provozuje tramvajovou dopravu v Mannheimu, Ludwigshafenu a Heidelbergu.

„S dodáním tramvaje zákazníkovi počítáme během léta,“ řekl mluvčí Škody Group Jan Švehla. Tramvaj bude po kompletaci měřit 58,69 metru, jednotlivé články půjde kvůli údržbě rozpojit. Tramvaj pojme 368 cestujících, z toho 144 sedících. Detailnější informace o tramvajích pro rnv jsou zde.

Pro Škodu jde o jednu z největších tramvajových zakázek, pro rnv dodá 80 tramvají tří verzí: 31 tříčlánkových 36T, 37 čtyřčlánkových 37T a 12 šestičlánkových 38T. Výroba probíhá v továrnách ve finském Otanmäki a v Plzni. Škoda zatím dodala rnv šestnáct tramvají.

Tramvaj vychází z modelu Artic vyráběného Transtechem, vzhledem k řadě požadavků zákazníka jde ale v podstatě o nový typ. Hodnota zakázky je přes sedm miliard korun.

Výroba tramvaje 38T. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czVýroba tramvaje 38T. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czVýroba tramvaje 38T. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czVýroba tramvaje 38T. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNová tramvaj od Škody pro rnv. Pramen: rnvPrvní tramvaj Škoda pro německého dopravce rnv. Pramen: Škoda GroupPrvní tramvaj Škoda pro německého dopravce rnv. Pramen: Škoda GroupPřeprava tramvaje 36T do Berlína. Foto: Škoda GroupInteriér tramvaje Škoda 36T. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czInteriér tramvaje Škoda 36T. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czInteriér tramvaje Škoda 36T. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz
Tagy 38T Rhein-Neckar-Verkehr (rnv) rnv Škoda Group
38 komentářů