Škoda dodá šest elektrických jednotek do Estonska

Vizualizace nových elektrických jednotek od Škody pro estonské státní dráhy Elron. Foto: ElronVizualizace nových elektrických jednotek od Škody pro estonské státní dráhy Elron. Foto: Elron

Součástí kontraktu za 1,5 miliardy je opce na dalších 10 jednotek. Škoda v tendru porazila Stadler.

Škoda Transporation získala další velkou zakázku v Pobaltí. Estonskému státnímu dopravci Elron dodá celkem šest třívozových elektrických jednotek. Hodnota zakázky je 56,2 milionů eur (1,537 miliardy korun).

Vítězství Škody oznámil estonský dopravce na svých stránkách. Součástí zakázky je i opce na dalších deset jednotek. Nasazené budou zatím na trasu z hlavního města Tallinu do Tartu. Nové jednotky má Škoda dodat do roku 2024. Škoda v soutěži porazila Stadler, niko jiný nabídku nepodal. Stadler už v Estonsku v minulosti uspěl s jednotkami Flirt.

Škoda dodá do Estonska dvousystémové jednotky, které budou dlouhé maximálně 85 metrů. Ředitelka Elronu Merike Saks to vysvětluje maximální délkou dep estonského dopravce.

Trať z Tallinu do Tartu prochází aktuálně elektrizací na střídavé napětí, jednotky mají umět jezdit i pod stejnosměrným proudem. Podle Elronu budou mít elektrické jednotky část sedaček vyjímatelných, aby bylo možné dostat do vlaku během léta více jízdních kol. Novinkou má být také prostor pro konzumaci jídel a nápojů.

Elron v soutěži hodnotil nejen cenu, ale celkem 11 kritérií, například náklady na energie nebo údržbu či zrychlení. „ Nabídka Škody se ukázala být nejlepší z hlediska ceny i provozních nákladů,” uvedl dopravce.

Pro Škodu jde o další velkou zakázku pro dopravce v Pobaltí. Loni firma získala velký kontrakt na dodávku 32 elektrických jednotek do Lotyšska.

Tagy Elron Estonsko Škoda Transportation Top
86 komentářů