Síť španělských rychlovlaků rozrostla, otevírá spojení do Granady

Nová vysokorychlostní trať do Granady. Foto: AdifNová vysokorychlostní trať do Granady. Foto: Adif

O dalších 122 kilometrů se dnešním dnem rozšířila síť vysokorychlostní železnice ve Španělsku. Po slavnostním otevření začnou zítra pravidelně jezdit

O dalších 122 kilometrů se dnešním dnem rozšířila síť vysokorychlostní železnice ve Španělsku. Po slavnostním otevření začnou zítra pravidelně jezdit rychlovlaky AVE až do andaluského města Granada.

Nový úsek z města Antequera do Granady umožní zkrácení doby jízdy mezi Madridem a andaluským městem o téměř hodinu na 3 hodiny a dvacet minut. Půjde o odbočku hlavní tratě z Madridu do Malagy. Vlaky mohou po trati jet rychlostí až 300 kilometrů za hodinu.

https://twitter.com/Renfe/status/1143414057820663810

Státní železnice Renfe na trať zatím nasadí pouze tři vlaky denně každým směrem, jeden vlak pojede přímo z Granady až do Barcelony, doba jízdy bude šest hodin.  Právě nepříliš časté spojení v kombinaci s vysokou cenou bývá považováno za slabinu španělské vysokorychlostní železnice. Renfe zatím nasadilo na trasu akční ceny 35 euro za jednu cestu z Madridu do Granady, obvykle se za tak dlouhou cestu pohybují ceny nejméně na dvojnásobku.

Mapa vysokorychlostních tratí ve Španělsku. Autor: HrAd - Wikimedia Commons

Mapa vysokorychlostních tratí ve Španělsku. Autor: HrAd – Wikimedia Commons

Od září by měly ještě jezdit z Granady rychlovlaky do Sevilly. Náklady na novou trasu dosáhly 1,6 miliardy eur.

Síť rychlovlaků ve Španělsku má už 3100 kilometrů, více kolejí pro trasy vlaky nad 250 kilometrů v hodině má jen Francie. Součástí stavby je celkem 7 tunelů, jeden o délce přes 3,3 kilometru. Mimořádnou stavbou je i přes tři kilometry dlouhý viadukt nad olivovými háji u města Archidona. Více informací o celé stavbě je na stránkách španělského správce železnic Adif.

Ve Španělsku se nový úsek vysokorychlostní železnice otevírá po roce a půl, naposledy otevřeli nový úsek z Valencie do Castellónu v lednu 2018.

 

Tagy Adif Antequera - Granada renfe Top vysokorychlostní železnice ve Španělsku
84 komentářů