Singapore Airlines překvapily objednávkou na další Boeingy 777X, dohodly se na odkladu dodávek

Boeing 777X. Foto: BoeingBoeing 777X. Foto: Boeing

Singapurský dopravce proměnil objednávku části dreamlinerů na větší 777X.

V době velkého rušení objednávek na nový typ letadla Boeing 777X překvapil jeden z velkých zákazníků amerického výrobce oznámením, že jich nakonec bude chtít více.

Sinagapore Airlines se rozhodly v rámci velké revize svých chystaných nákupů proměnit zakázku na 14 letadel Boeing 787-10 na větší letadla Boeing 777-9, nový model z řady 777X. Po vlně rušení zakázek jde pro Boeing o nečekané navýšení zásoby objednávek na letadlo, u kterého zatím probíhá testování a s cestujícími vzlétne nejprve v roce 2023. Celkem tak budou mít Singapore Airlines ve flotile 31 těchto letadel. Po Emirates a Qatar Airways by tak měly být třetím největším provozovatelem.

Změny jsou součástí dnes oznámených dohod s Boeingem i Airbusem o odkladu dodávek již objednaných letadel. Posun pro dopravce znamená, že až do března 2024 firma utratí za nová letadla 2,8 miliardy dolarů ročně namísto plánovaných pěti miliard ročně. Dopravce neupřesnil, jakých typů a o jak dlouho se dodávky zpozdí.

Krok Singapore Airlines je opačný od Emirates, které jsou největším zákazníkem nového modelu. Ty naopak svoji původní zakázku na 777-9 redukovaly ve prospěch dreamlinerů.

Dohody s Airbusem i Boeingem jsou pro nás klíčovým krokem v naší strategii zvládnout narušení našeho byznysu pandemií koronaviru. Letadla budeme přidávat tak, jak poroste poptávka,“ řekl šéf Singapore Airlines Goh Choon Phong.

Segment dálkových letů je postižen krizí nejvíce. Za poslední čtvrtletí firma prodělala přes 330 milionů dolarů, počet cestujících klesl o více než 90 %.

Tagy 777-9 777X Boeing 777X Singapore Airlines
Žádné komentáře