Silniční boom na Mladoboleslavsku. ŘSD začne stavět obchvat s tunelem u Jizerního Vtelna

Vizualizace obchvatu Jizerního Vtelna. Foto: ŘSDVizualizace obchvatu Jizerního Vtelna. Foto: ŘSD

Mezi Mladou Boleslaví a Mělníkem plánuje ŘSD přeložky kolem dalších obcí.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chystá na příští rok zahájení další velké silniční stavby na Mladoboleslavsku. Kolem obce Jizerní Vtelno na silnici I/16 mezi Mladou Boleslaví a Mělníkem postaví nový obchvat, jehož součástí bude i krátký tunel. Stavba má již všechna povolení.

Na stavbu s odhadovanou cenou 922 milionů korun dnes vypsalo ŘSD soutěž. Nová přeložka má ulevit obci, kterou projede denně přes 6 tisíc aut, od silného provozu. Současně přinese i bezpečnější a plynulejší provoz. Dosud auta musí projíždět přímo středem obce. „Vozovka zde nevyhovuje jak z hlediska šířkového uspořádání, tak i směrového a výškového vedení. Pro nákladní dopravu je nevhodná. Rohy k silnici přímo přiléhajících domů jsou od těžkých nákladních vozidel na mnoha místech poničené,“ popsal Jiří Veselý z týmu komunikace ŘSD.

Tunel se stoupacím pruhem

Přeložka ve směru od Mladé Boleslavi nahradí stoupání serpentinami, u zámku Stránov povede 270 metrů dlouhým tunelem. Ve stoupání bude silnice v režimu 2+1 se stoupacím pruhem ve směru na Mělník.

Trasa obchvatu Jizerního Vtelna na silnici I/16. Foto: ŘSD

Pro zachování příjezdu k zámku a do osady Stránova postaví ŘSD půl kilometru dlouhou místní přístupovou komunikaci. Stávající přístup historickou zdí bude dočasně (po dobu výstavby tunelu) zrušen a nahrazen provizorní komunikací, ale po zasypání tunelové trouby bude cesta postavena v původním rozsahu. Do původního stavu bude po dokončení stavby vrácen i chodník, který přeruší stavba.

První razítko pro rychlejší silnici Mělník – Mladá Boleslav. Obchvat Bezna má územní rozhodnutí

ŘSD počítá se zahájením stavby příští rok. V prvním čtvrtletí letošního roku došlo v trase budoucího obchvatu k přípravě území formou odstranění křovin, kácení stromů, vytrhání a vykopání pařezů, včetně zemních prací s tím spojených. Připravuje se záchranný záchranný archeologický výzkum. Stavba získala loni stavební povolení. Detailně je popsána v informačním letáku.

Na silnici I/16 se chystají ještě další velké stavby, které vyvedou dopravu z obcí. Nejdále je příprava obchvatu Bezna, chystají se ještě přeložky kolem Mělnického Vtelna, Byšic a Vavřinče.

ŘSD aktuálně na Mladoboleslavsku za tři čtvrtě miliardy přestavuje dálniční křižovatku Kosmonosy, chystá stavbu přeložky silnice I/16 do Martinovic. Kraj u Mladé Boleslavi chystá stavbu nové silnice do průmyslové zóny Plazy.  Vzniknout má také nová silnice II/610 podél D10.

 

Tagy I/16 I/16 Jizerní Vtelno obchvat Jizerního Vtelna Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
11 komentářů