Silniční staveniště Mladá Boleslav. Kraj postaví novou spojku do průmyslové zóny Plazy

Vizualizace mostu přes dálnici D10. Foto: Škoda AutoVizualizace mostu přes dálnici D10. Foto: Škoda Auto

Nová silnice se bude stavět na dvě etapy.

Zastupitelé Středočeského kraje udělali další krok k většímu silničnímu propojení automobilky Škody Auto a dodavatelů v okolí Mladé Boleslavi. Odsouhlasili uzavření smlouvy o spolupráci mezi Krajskou správou a údržbou silnic a zdejším investorem. Na jejím konci má být silnice propojující silnici do Jičína, průmyslový areál s přestavovanou mimoúrovňovou křižovatkou na D10 u Kosmonos.

„Předmětem smlouvy je koordinace rozvoje průmyslových zón v Kosmonosech, kde jsou investory společnosti Arvalis a Škoda Auto. Po dostavbě silnice se obecně zlepší dopravní situace a zároveň bude zajištěna plynulost a bezpečnost silničního provozu. Uleví se nejen logistice automobilky, ale budou ji moci využívat i občané našeho kraje,“ řekl Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy.

Trasa silnice od D10 do průmyslové zóny Plazy. Foto: Středočeský kraj

O silnici se mluví přes tři roky. Jde o o prodloužení silnice III/0164, která vede od silnice z Mladé Boleslavi do Sobotky do areálu Plazy. Odtud později povede k nově vystavěnému silničnímu mostu Laurina a Klementa a dále k mimoúrovňové křižovatce nad dálnicí D10 u Kosmonos. Její proměna začala minulý týden.

Na D10 začala velká proměna křižovatky u Kosmonos, nad dálnicí vznikne prstenec

 

Kraj předpokládá, že silniční propojku dokončí na konci příštího roku. „Naopak termín zahájení je závislý na zajištění majetkových práv k pozemkům. Budeme muset například zajistit zpracování všech stupňů projektové dokumentace, investorskou přípravu a výstavbu. Stavba, která je v gesci Středočeského kraje, vyjde na skoro 135 milionů korun a bude hrazena ze Státního fondu dopravní infrastruktury na základě usnesení vlády – je jednou ze součástí komplexního dopravního řešení v oblasti Mladé Boleslavi,“ říká Karel Bendl.

Výstavba komunikace bude stavebně rozdělena do dvou etap. Nejdříve se začal připravovat úsek od nového mostu do areálu v Plazech. Ve druhé etapě se most napojí na mimoúrovňovou křižovatku.

Tagy D10 Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje Mladá Boleslav Plazy Středočeský kraj
6 komentářů