Průjezdná i neprůjezdná. Silnici přes Ještědský hřbet čeká do konce roku zákaz vjezdu přes den

Opravená silnice z Liberce na sedlo Výpřež. Foto: Liberecký krajOpravená silnice z Liberce na sedlo Výpřež. Foto: Liberecký kraj

Objízdná trasa navede řidiče do dnes zahájeného omezení na průtahu Libercem.

Řidiče mezi Libercem a Podještědím čeká od 21. března po roční přestávce další velké omezení. Liberecký kraj začne s druhou etapou rekonstrukce silnice III/2784 ze sedla Výpřež do Světlé pod Ještědem. Po silnici denně projíždí šest tisíc aut.

Pro řidiče a cestující znamená oprava další velké komplikace. Silnice bude kompletně uzavřená až do prosince ve všední dny v době od 8:15 do 17 hodin, částečně v sobotu.

Kraj už loni při oznámení o chystané rekonstrukci mluvil o „opravě za částečného omezení provozu“. Takový pojem u řady lidí vzbudil naději, že silnice bude průjezdná například kyvadlově a řízena semafory po celou dobu, jak ukazují reakce na sociálních sítích. To se ale nestane. Na rozdíl od předchozí etapy sice bude silnice částečně průjezdná, oprava se ale protne s další velkou akcí v Liberci: dnes zahájenou rekonstrukcí průtahu silnice I/35.

Oprava začne sice oficiálně 1. dubna, už od 21. března ale čeká řidiče ještě přísnější omezení. Kvůli kácení stromů bude od 7 do 19 hodin omezena veškerá doprava. Od 1. dubna bude silnice pro všechnu dopravu uzavřena od 8:15 do 17:00 hodin ve všední dny a od 8:00 do 15:00 hodin v sobotu. Po celou neděli a v hodinách od 17:00 ve všední dny, v sobotu od 15:00, do ranních 8:15 bude silnice otevřena vždy v jednom směru a dopravu budou řídit semafory. Každý den v čase 14:00–15:15 bude umožněn průjezd pouze veřejné autobusové dopravě.

V časech uzavírky povede objízdná trasa přes Hodkovice nad Mohelkou. Ta je dvakrát delší, kvůli opravě průtahu se může doba jízdy při cestách do některých částí Liberce ještě výrazně protáhnout. Celá rekonstrukce ještědské silnice by měla být dokončena v květnu roku 2023.

Zakázku na opravu získala společnost Integra stavby. V soutěži s odhadovanou cenou 130 milionů nabídla cenu 96,8 milionů korun.

Tagy III/2784 Integra stavby Liberecký kraj silnice přes Ještěd
4 komentáře