Siemens prohloubil spolupráci s ČD. Dopravce rozšíří rozsah oprav vectronů

Lokomotiva Siemens Vectron v barvách ČD. Pramen: České dráhyLokomotiva Siemens Vectron v barvách ČD. Pramen: České dráhy

Nový kontrakt zahrnuje i vyšší stupně údržby než dosud.

České dráhy a Siemens Mobility se dohodly na rozšíření spolupráce v oblasti údržbě lokomotiv Siemens Vectron. Národní dopravce se postupně stal v Česku jejich největším provozovatelem. Součástí kontraktu je i dceřiná společnost Českých drah DPOV, u které se část prací bude provádět.

Oproti předchozí smlouvě dojde k rozšíření prací v zázemí Českých drah i o vyšší stupně údržby. „Změnou je i v rozložení prací mezi ČD, DPOV a v rozšíření dohody na údržbu Vectronů ČD Cargo a v nastavení podmínek, za nichž lze poskytovat servis i dalším zájemcům,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Podle společné tiskové zprávy smlouva zavádí nový přístup k údržbě lokomotiv Vectron, spojující servisní, odborné a technologické kapacity obou společností.

„Tato smlouva naplňuje strategii servisu ČD, zaměřenou na zvýšení efektivity a kvality služeb. Strategie opravárenství Českých drah představuje zásadní krok směrem k modernizaci a posílení interních kapacit společnosti. Díky těmto opatřením budeme schopni provádět opravy efektivněji a rychleji a zajišťovat vysokou kvalitu servisu vozidel,“ řekl Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

Za rozšířením spolupráce stojí i objednávka padesáti lokomotiv Siemens Vectron MS pro rychlost 230 km/h. Ty budou dodávány od konce příštího roku.

Servis i pro jiné dopravce

České dráhy již údržbu lokomotiv Vectron provádí, ale ne v takovém rozsahu. Práce probíhají ve Středisku údržby v Praze-Vršovicích. „Naši lidé jsou tak již velmi dobře obeznámeni  s údržbou špičkové  železniční techniky a mohou dál rozšiřovat svou odbornou úroveň. Zároveň požadavky  na údržbu nejmodernějších lokomotiv nás motivují k další modernizaci servisního zázemí,“ dodal Michal Kraus, místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro servis. Smlouva má umožnit Českým drahám zajistit servis lokomotiv i pro jiné dopravce.

V rámci podepsané dohody poskytne společnost Siemens Mobility národnímu dopravci systémový a metodický dohled nad servisními činnostmi, zatímco České dráhy a DPOV přispějí svými technologickými kapacitami, opravárenským zázemím a odborným personálem. „Spolupráce představuje významný krok k dosažení vyššího standardu železničního provozu v České republice,“ uvedly firmy ve společném prohlášení.

Opravy ve Vršovicích i v DPOV

Pro Siemens smlouva znamená přidání dalšího místa, kde může provozovatelům vectronů nabídnout údržbu. „Věřím, že se touto smlouvou otevřou českému servisnímu týmu další možnosti spolupráce i u jiných vozidel vyráběných naší společností,“ řekl šéf Siemens Mobility v Česku Roman Kokšal.

Hlavní část údržby má probíhat i nadále ve Vršovicích. DPOV má pak ve svém zázemí (Nymburk, Přerov) provádět opravy pojezdu. Ve Vršovicích budou probíhat ostatní údržbové úkony, a to včetně provozního ošetření a korektivní údržby (odstranění provozních závad atp.). „Představit si to lze tak, že v DPOV provedou údržbu vyvázaných podvozků a další údržbové výkony budou probíhat ve Vršovicích. Podobný princip se dnes uplatňuje např. u Pendolina,“ dodal Šťáhlavský.

České dráhy aktuálně provozují 39 lokomotiv Siemens Vectron, letos převezmou další.

Doba vectronová. České dráhy převzaly letos 12 lokomotiv, příští rok plánují dalších 22

Tagy České dráhy DPOV Siemens Mobility Siemens Vectron
26 komentářů