Šéfovi Letiště Praha končí za 27 dní smlouva. Ministerstvo mluví o výběrovém řízení, ještě ho ale nevypsalo

Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha. Foto: LPVáclav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha. Foto: LP

Ministerstvo financí podle svého vyjádření práci Řehoře "oceňuje".

Šéfovi pražského ruzyňského letiště Václavu Řehořovi skončí v závěru června smlouva na post předsedy představenstva, jeho další setrvání je ale nejisté. Stát totiž vypíše výběrové řízení na pozici ve vedení Letiště Praha, řekl dnes ČTK Zdeněk Vojtěch z ministerstva financí. Řehoř je v čele letiště od roku 2014. Po výběrovém řízení by se mohl změnit i šéf představenstva. Podle serveru SeznamZprávy už ministerstvo s Řehořem v čele firmy nepočítá.

„V souvislosti s dynamickým vývojem v letecké dopravě a novými výzvami považujeme za vhodné vyhlásit výběrové řízení na člena představenstva Letiště Praha, v rámci kterého posoudíme vize a představy o budoucím směřování této strategické státní účasti. Tento postup je zcela v souladu s nominačním zákonem,“ uvedl Vojtěch. Podle něj ministerstvo dosavadní sedmiletou práci Řehoře v čele podniku oceňuje.

Řehořovi končí smlouva 27. června letošního roku. Necelý měsíc před koncem dosud stát nevypsal žádné výběrové řízení na jeho post. V oboru se několik měsíců podle zdrojů deníku Zdopravy.cz spekuluje o možném nástupu exministra dopravy Dana Ťoka na tento post.

Řehoř je ve vedení Letiště Praha od roku 2014. V roce 2018 mu přitom byl prodloužen mandát v představenstvu na pět let. Smlouva na pozici předsedy představenstva však byla pouze tříletá. Pro úplný konec ve vedení by ho ministerstvo muselo odvolat. Řehoř letos v březnu proto žádal ministerstvo financí, které je jediným akcionářem letiště, o dvouleté prodloužení smlouvy, podle serveru SeznamZprávy mu ale ministryně Alena Schillerová (za ANO) nevyhověla. Místopředsedovi představenstva Jiřímu Krausovi, který byl ve stejné situaci, smlouva údajně podle serveru prodloužena byla.

Podle serveru SeznamZprávy se případná změna ovšem nelíbí odborářům. „O výměně jsem bohužel slyšel a považuji to za nesmyslný a zbytečný krok,“ řekl serveru předseda Českomoravské komory odborových svazů Josef Středula. Upozornil, že personální změna může nastat v době, kdy se zlepšuje situace v letecké dopravě, kterou tvrdě zasáhla koronavirová krize. Podle Středuly je v současné době pro postupné oživení provozu důležitá stabilita firmy.

Letecký provoz už více než rok výrazně omezuje koronavirová krize. Pražské letiště kvůli ní loni po letech rekordních čísel odbavených cestujících přišlo ve srovnání s rokem 2019 o 79 procent pasažérů. Celkem jich odbavilo 3,66 milionu, což je nejméně za posledních 25 let. Řehoř loni opakovaně uvedl, že firma prodělávala asi sto milionů korun měsíčně. Nyní provoz pomalu posiluje, v dubnu letiště odbavilo téměř 102.000 cestujících, což bylo meziměsíčně asi o 15 procent více.

Václav Řehoř byl nedávno hostem podcastu Cesty Zdopravy.cz, poslechnout si ho můžete zde.

ČTK + Zdopravy.cz

Tagy letiště praha Václav Řehoř
15 komentářů