Šéfka pardubického letiště zůstává, odměny za nové linky ale nedostane

Boeing 737-800 společnosti Ryanair po přistání v Pardubicích z Alicante 6.7. 2020.Boeing 737-800 společnosti Ryanair po přistání v Pardubicích z Alicante 6.7. 2020.

Pardubice a Pardubický kraj napumpují do firmy dalších šestnáct milionů korun.

Pardubice a Pardubický kraj pošlou dalších šestnáct milionů korun na udržení provozu a přežití společnosti East Bohemian Airport (EBA) provozující pardubické letiště. Rozhodla o tom dnes valná hromada společnosti. Ta současně zamítla i požadavek představenstva na vyplacení mimořádných odměn ředitelce letiště a místopředsedkyni představenstva Haně Šmejkalové. Její odvolání ale nakonec vůbec akcionáři neřešili.

Výsledek valné hromady potvrdil náměstek pardubického primátora Jan Mazuch (ODS). „Odvolání nebylo vůbec na pořadu valné hromady,“ řekl Mazuch. V EBA mají dvě třetiny Pardubice, třetinu Pardubický kraj.

Podle informací deníku Zdopravy.cz se o odvolání nejednalo kvůli tomu, že Šmejkalová je ještě takzvanou odpovědnou osobou za letiště z pohledu Úřadu pro civilní letectví. Kdyby náhle skončila, letiště by v podstatě muselo zastavit provoz. Představenstvo mělo už na posledním zasedání rozhodnout o zaslání žádosti o změnu odpovědné osoby k Úřadu pro civilní letectví. Teprve poté může valná hromada řešit odvolání Šmejkalové.

To požadují pardubičtí zastupitelé, kteří v září schválili usnesení, ve kterém radním uložili podniknout kroky k jejímu odvolání.

Šmejkalové ale neprošel její plán na vyplacení mimořádných odměn ve výši 225 tisíc korun za to, že do Pardubic začaly létat tři nové linky. Šlo konkrétně o linky Wizz Air do Kyjeva a Lvova a SkyUp do Kyjeva. Návrh na odměny přišel v době, kdy letectví čelí největší krizi. Ztrátové letiště muselo opět žádat akcionáře o další navýšení základního kapitálu. Loni odbavilo letiště 102 tisíc cestujících. Letos bude výsledek kvůli pandemii koronaviru podstatně horší.

 „Důvodem zvyšování základního kapitálu je získání vlastních zdrojů na financování investic nezbytných pro provoz a na posílení provozní likvidity společnosti,“ vysvětlilo představenstvo firmy v návrhu. Na investice mají jít dva miliony korun, letiště za ně koupí například stacionární váhu za 100 tisíc korun nebo elektrovozík za 1,4 milionu korun.

Tagy East Bohemian Airport Hana Šmejkalová Letiště Pardubice pardubice Pardubický kraj PED Top
30 komentářů