Šéf Ryanairu Wilson: Mezi letišti musí dojít ke změně myšlení. My máme na výběr, ona ne

Letadlo Ryanairu na pražském letišti. Pramen: Letiště PrahaLetadlo Ryanairu na pražském letišti. Pramen: Letiště Praha

Letiště by měla podle Wilsona více těžit z neleteckých příjmů, jako jsou parkování nebo komerce, a ne zvyšovat poplatky pro aerolinky.

Ředitel letecké společnosti Ryanair Eddie Wilson se poprvé ukázal v Praze. Českou metropoli poctil svou návštěvou při příležitosti zahájení spolupráce s Kiwi.com. Značnou část tiskové konference, nicméně jako už tradičně, věnoval stížnostem na vysoké letištní poplatky.

Právě vysoké poplatky považuje dopravce za velký problém, neboť přímo ovlivňují jeho schopnost nabízet levné letenky. Letiště by měla podle Wilsona více těžit z neleteckých příjmů, jako jsou parkování nebo komerce, a ne zvyšovat poplatky pro aerolinky.

„Chtěli bychom expandovat v Praze, jde o důležité město s unikátní polohou ve středu Evropy. Letištní poplatky jsou zde však relativně vysoké. Měl by mít Ryanair v Praze další letadla? Rozhodně. Způsob, jak toho dosáhnout, je poplatky díky případnému nárůstu provozu snížit. Svou kapacitu budeme přidělovat na letiště s nejnižšími náklady, protože to nám dává možnost si stanovit ceny letenek. My máme na výběr, ona ne,“ řekl Wilson.

Na údajně vysoké poplatky si Ryanair stěžuje pravidelně i na ostatních letištích. Příkladem z nedávné doby je třeba Vídeň. Faktem však je, že ve srovnání s konkurenčními letišti jsou poplatky v Praze jedny z nejnižších.

Ryanairu vadí vysoké poplatky ve Vídni, chce tam být jedničkou

Wilson také dodal, že letiště často chtějí stavět projekty jako železniční napojení, architektonicky významné stavby a podobně.

„Doba se změnila. Dnes jde o to dostat lidi z bodu A do bodu B. Myslím si, že mezi letišti musí dojít ke změně myšlení. Mají sloužit městům a zemím, ve kterých se nacházejí. Jsou klíčovou součástí infrastruktury, která má přinášet turisty, byznys pasažéry a usnadnit místním cestování,“ uzavřel Wilson.

Tagy Eddie Wilson FR Ryanair
118 komentářů