Sečteno: Bouře Sabine zastavila železniční provoz na 192 místech, na Lipence se nejezdilo 80 hodin

Popadané stromy na železnici. Foto: Správa železnicPopadané stromy na železnici. Foto: Správa železnic

Správa železnic vydala konečnou statistiku řádění bouře Sabine, která se prohnala českými zeměmi počátkem týdne. Celkem železničáři zaznamenali 296 událostí,

Správa železnic vydala konečnou statistiku řádění bouře Sabine, která se prohnala českými zeměmi počátkem týdne. Celkem železničáři zaznamenali 296 událostí, z toho ve 192 případech došlo k zastavení provozu.

V drtivé většině byl provoz zastaven kvůli popadaným stromům na trati. K najetí vlaku do stromu došlo naštěstí jen v osmi případech. Celkové škody se vyšplhaly na necelých devět milionů korun.

Z celkového počtu 192 zastavení provozu bylo 19 preventivního rázu, za 169 událostmi byly spadlé stromy a čtyři události měly jiný důvod (pád střechy na koleje, zařízení v kolejišti apod.).

Nejhorší situace byla v Jihočeském a Plzeňském kraji pod správou Oblastního ředitelství Plzeň, kde se stalo celkem 65 událostí. Nejdéle (téměř 80 hodin) byl zastaven provoz mezi Rybníkem a Lipnem v jižních Čechách, kde popadané stromy poškodily trolejové vedení.

Nejhorší situace byla v pondělí 10. února, kdy Správa železnic zaznamenala celkem 219 událostí, o den později to pak bylo 76 událostí, v neděli 9. února pouze jediná.

Pokud jde o výši škod, ve dvou nejvíce postižených krajích přesáhla hranici 2,7 milionu korun, celková za celou síť Správy železnic se vyšplhala na 8,9 milionu korun. Vedle poškození tratí a trolejového vedení utrpěly během bouře šrámy také některé výpravní budovy, jako například v Turnově, Liberci, Praze-Běchovicích či Újezdci u Luhačovic. Většinou se jednalo o částečně poničené střechy. V šumavském Novém Údolí vichr zbořil zastávku.

Tagy Správa železnic vichřice
7 komentářů