Sbohem, kanále! Zastupitelé zrušili územní rezervu pro průplav Dunaj-Odra-Labe

Kanál DOL, vizualizace. Pramen: MDČRKanál DOL, vizualizace. Pramen: MDČR

Projekt, který podporoval předchozí prezident Miloš Zeman, zastavila loni v únoru po Zemanově odchodu z Hradu současná vláda.

Pardubičtí krajští zastupitelé na svém úterním jednání zatloukli poslední hřebík do rakve labské větvi průplavu Dunaj-Odra-Labe, když schválili čtvrtou aktualizaci Zásad územního rozvoje kraje. Ta mimo jiné ruší územní rezervu pro kanál, čímž se podle zastupitelů odblokují rozvojové aktivity měst a obcí na plánované trase. Kraj to oznámil v tiskové zprávě s titulkem „Sbohem, kanále!“.

„Zrušení blokace území pro průplav Dunaj–Odra–Labe je jednoznačnou dobrou zprávou pro starosty měst a obcí, ale také pro samotné občany či potenciální investory. Územní rezerva totiž obcím bránila v rozvoji. Nyní se tak odblokuje poměrně velké množství pozemků. Poměrně široký koridor byl vymezen v místech, která jsou vhodná pro jiné využití, ať už se jedná o bytovou nebo individuální výstavbu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Doplnil nicméně, že vyjmutí DOL ze Zásad územního rozvoje neovlivňuje krajskou podporu pro splavnění Labe do Pardubic. „Projekt splavnění Labe do Pardubic a multimodální uzel má i nadále naši prioritu, proto ostatně opravy všech mostů na trase řešíme také v tomto kontextu tak, aby průplavný profil odpovídal budoucímu splavnění,“ sdělil Netolický.

Projekt, který podporoval předchozí prezident Miloš Zeman, zastavila loni v únoru po Zemanově odchodu z Hradu současná vláda, která ochranu z pozemků sejmula. Ministr dopravy Martin Kupka projekt označil za nesmyslný.

DOL v mapě. Pramen: MDČR

DOL v mapě.
Pramen: MDČR

Tagy DOL kanál Dunaj-Odra-Labe Pardubický kraj
96 komentářů