Sbírku historických vozidel v Ostravě rozšíří tramvaj Tatra T3, renovaci podpoří magistrát

Renovace tramvaje. Zdroj: DPO / Jiří BoháčekRenovace tramvaje. Zdroj: DPO / Jiří Boháček

Kompletně renovovány budou agregáty, exteriér i interiér. Přibude dobový červenokrémový nátěr.

Kolekci historických vozidel Dopravního podniku Ostrava (DPO) brzy rozšíří tramvaj Tatra T3 z roku 1970. Na její kompletní renovaci přispěje částkou 5,2 milionu korun ostravský magistrát. Schválili to ostravští zastupitelé.

Práce na voze číslo 752 začnou letos v červenci, dokončeny musejí být nejpozději do konce roku 2025. Zrekonstruovaná tramvaj poslouží DPO i během různých akcí.

Renovace se bude týkat všech elektrických agregátů včetně dosazení nové kabeláže, kompletního dokončení exteriéru a interiéru vozové skříně se stanovištěm řidiče a pokladny průvodčího. Přibude taktéž dobový červenokrémový nátěr.

„Tramvaj tohoto typu, takzvaná ‚té trojka‘, patřila u DPO dlouhá léta k nejvíce používaným tramvajím. Dobře ji známe také z jiných českých měst a mnohé soupravy se dostaly i do zahraničí včetně dalekého Taškentu v Uzbekistánu. V roce 1988 se Tatra T3 dokonce objevila v Guinessově knize rekordů coby nejpočetněji vyráběný typ tramvaje na světě,“ uvedl náměstek primátora Ostravy Břetislav Riger.

V Ostravě od roku 1965

Podle Rigera tak současná i příští generace uvidí, jak přesně vypadala tramvaj, která nás zařadila mezi takřečené tramvajové velmoci. Tramvaje Tatra T3 byly vyráběny mezi lety 1962 až 1997, kdy jich z továrních provozů sjelo přes 14 tisíc kusů. Tehdejší Dopravní podnik města Ostravy je používal od roku 1965, kdy obdržel zásilku prvních 20 vozů. Hromadné vyřazování souprav začalo s rokem 1996.

„Tatra T3 dosáhla mezi pasažéry značné obliby. Oceňovali zejména dobře řešený vnitřní prostor, nezaměnitelný design, velká okna, která se v době absence klimatizovaných vozů dala za horkého počasí snadno otevírat nebo naopak solidní tepelný komfort během zimních dnů,“ dodal ostravský magistrát v tiskové zprávě.

Ostravská sbírka historických vozidel MHD je třetí největší v Česku. Ministerstvo kultury ČR ji před čtyřmi lety zařadilo do své Centrální evidence sbírek muzejní povahy.

130. výročí MHD v Ostravě

DPO si v letošním roce připomíná 130. výročí MHD ve městě. Několikaměsíční oslavy vyvrcholí na začátku září spanilou jízdou konvoje asi dvacítky historických a současných vozidel napříč městem a tradičním Dnem ostravských dopraváků v Martinově.

Akcí bude ale v rámci oslav více. DPO připravuje exkurze ve vozovnách, Den otevřeného depozitáře historických vozidel nebo tematickou výstavu v ulicích centra města „Lidé v MHD“ představující pracovníky a jejich předchůdce v typickém pracovním prostředí.

Celý harmonogram akcí je k dispozici na webu dpo.cz/130letMHD. Webové stránky oslav lze zobrazit i přes QR kód, který je na ostravských zastávkových označnících u jízdních řádů vedle loga oslav.

Průlet historií ostravské MHD. Vyjela tramvaj Škoda 39T se speciálním polepem a barvami

Tagy dopravní podnik ostrava DPO historická tramvaj historická vozidla ostrava T3
20 komentářů