Sbírka na nové aerolinky. Happy Airways chtějí létat i do Prahy

ATR v barvách Happy Airways. Foto: Happy AirwaysATR v barvách Happy Airways. Foto: Happy Airways

Hlavní základnou nového dopravce s letadly ATR má být Štrasburk.

Mezi evropské letecké společnosti by měl přibýt nový start-up. Má jít o novou aerolinku Happy Airways, která plánuje vytvoření své základny na letišti ve Štrasburku. Na plány upozornil server aviation24.be. Dopravce chce přeměnit odvětví letecké dopravy v regionu nabídnutím vysoce kvalitních služeb za co nejlepší ceny letenek. Zaměří se také na ekologii. Letecká společnost momentálně hledá investory, obrací se však i na veřejnost formou tzv. crowdfundingu. Pro zahájení provozu potřebuje získat necelých pět milionů euro.

Projekt Happy Airways si podle svých slov za svou domovskou základnu vybral Letiště Štrasburk kvůli jeho nízké nabídce destinací, a to navzdory údajně vysoké poptávce ze strany cestujících. Ze Štrasburku se přitom momentálně létá do 30 různých míst. Plány aerolinky ovšem ukazují na nové evropské destinace, a to například Londýn, Brusel, Berlín, Milán, Vídeň nebo Prahu. Celkem chtějí v Happy Airways létat ze Štrasburku do 14 nových destinací. Pro nabídku lepšího spojení s celým světem hledá společnost codeshare partnera.

Mapa plánované sítě společnosti Happy Airways. Foto: Happy Airways

Mapa plánované sítě společnosti Happy Airways. Foto: Happy Airways

Občerstvení zdarma

V začátcích plánuje dopravce provozovat dvě letadla ATR 72-600 vybavené 78 sedadly. Turbovrtulový typ letounu zvolila aerolinka podle svého vyjádření kvůli snížení ekologické stopy a provozních nákladů tak, aby mohla svým zákazníkům nabídnout nižší ceny letenek. Oproti proudovým letadlům vyprodukuje ATR o 45 procent méně emisí CO2. V moderní kabině chce Happy poskytovat bezplatný catering. S přáním zvýšit globální kvalitu služeb nabídnou Happy Airways na palubě osobní palubní zábavní systém.

S nulovou  ekologickou stopou plánují představitelé společnosti v pozemním provozu používání výhradně elektrických aut a nákladních kol. Slibují také vytvoření charitativní organizace na podporu zalesňování suchých míst.

Kromě již zmíněného crowdfundingu slibuje dopravce loterii, při které se bude každý moci podílet na financování společnosti zakoupením losu. Výherní cenou bude doživotní využívání služeb Happy Airways zdarma.

S podobným projektem už přišlo v minulosti například blízké letiště v Bernu. Jeho zástupci vyhlásili v roce 2019 sbírku na vlastní aerolinku flyBAIR, která měla oživit provoz letiště, ze kterého nelétala žádná společnost s pravidelnými lety. Projekt založení virtuální aerolinie se navzdory pandemii ukázal jako úspěšný a flyBAIR dnes skutečně létá.

Tagy crowdfunding Happy Airways Štrasburk SXB
26 komentářů